x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 550.000 de cetăţeni români nu au acte de identitate

550.000 de cetăţeni români nu au acte de identitate

16 Noi 2017   •   14:30
550.000 de cetăţeni români nu au acte de identitate
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Aproximativ 550.000 de cetăţeni români nu posedă un act de identitate, a declarat, ieri, deputatul Daniel Vasile, care este vicepreşedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale într-o conferinţă desfăşurată la Palatul Parlamentului. Potrivit acestuia, lipsa actelor de identitate, care este o problemă în special în comunitatea romă, ţine, în primul rând, de legislaţia specifică României.

În cadrul conferinţei "Exercitarea dreptului la nediscriminare şi egalitate de şanse în societatea contemporană", Daniel Vasile a amintit că, în ţara noastră, obţinerea actelor de identitate este condiţionată de un act de proprietate - în condiţiile în care nu toţi românii deţin proprietăţi. "România este singurul stat din Uniunea Europeană care condiţionează obţinerea actului de identitate de un act de proprietate. Deci, dacă n-ai act de proprietate nu poţi obţine act de identitate, în consecinţă nu exişti, nu eşti cetăţean, nu poţi să faci dovada cetăţeniei. Şi aici mă refer la OUG nr. 97 din 2005, care reglementează modul de dobândire a actului de identitate", a declarat deputatul. "Ca să înţelegem fenomenul, de ce este o condiţie abuzivă, din punctul meu de vedere este o condiţie neconstituţională, am să vă spun următorul lucru: În România, astăzi, din date oficiale, datele Evidenţei persoanelor, 550.000 de cetăţeni români nu posedă acte de identitate, n-au acces la drepturile fundamentale, n-au acces la drepturile sociale, n-au acces la drepturile economice şi, în consecinţă, la celelalte drepturi care decurg din dobândirea statutului de cetăţean", a spus Daniel Vasile. Potrivit acestuia, două treimi din locuinţele în care locuiesc romii nu au acte de proprietate, astfel încât această minoritate este cea mai expusă la pericolul de a nu putea obţine actele de identitate. "Ca şi consecinţă, două treimi din populaţia romilor, potrivit legislaţiei naţionale, deşi este legislaţie abuzivă, contrar Constituţiei, contrar normelor europene, (...) prezumptiv nu pot intra în posesia actului de identitate, nu-şi pot exercita drepturile cetăţeneşti", a spus acesta. "Dacă dai naştere unui copil, lipsa actului de identitate transferă starea de fapt asupra acelui copil. Copilul rămâne fără certificat de naştere. Pentru Dumnezeu, vorbim de incluziune, vorbim de educaţie. Neavând certificat de naştere, acel copil nu poate fi înregistrat în sistemul public de sănătate. Mai grav, acel copil nu poate fi încadrat în sistemul de educaţie", a atras deputatul atenţia.

Potrivit INS, în ţara noastră trăiesc 624.000 de romi cu identitate asumată. Datele Băncii Mondiale, a Consiliul Europei şi a Agenţiei Naţionale pentru Romi vorbesc, însă, de existenţa pe teritoriul ţării noastre a unui număr 1.500.000 de romi.

×