x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 60 de adulți și copii, la un pas de înec

60 de adulți și copii, la un pas de înec

de Mariana Zaharia    |    22 Iul 2021   •   07:30
60 de adulți și copii, la un pas de înec

Mai multe persoane au fost salvate cu forța dintr-o zonă de campare din zona Voina, județul Argeș, unde riscau să fie luate de viitură. Cu apa aproape de corturi și avertizați de pompieri, au refuzat să plece. Autoritățile locale au fost nevoite să dea o decizie de Comitet pentru Situații de Urgență prin care au interzis înnoptarea în zona respectivă și pe care au trecut și sancțiuni. Jandarmii au făcut evacuarea zonei, de bunăvoie după ce le-au arătat hârtia. 

 

„Îmi spuneau că ei vor să stea să se bucure de natură. Apa era la un metru de corturi și nu voiau să plece, ziceau că rămân să doarmă acolo. Doamnă, vă spun la modul cel mai serios, acolo i-a apărat Dumnezeu. A venit viitura și s-a dus în stânga, că dacă se ducea în dreapta îi lua cu totul. Barajul s-a umflat, a rupt un pod, un drum. Nu îi stăteau în cale corturi sau rulote. Era acolo o tragedie, dacă apa se ducea peste ei. Am reușit să evităm asta cu niște diguri, dar când am aflat că vine și al doilea val, era imposibil să îi mai apărăm. Și chiar și așa, le spuneau pompierilor că ei nu pleacă”, și-a început declarația Marian Toader, primarul comunei Lerești, la aproape 12 ore după ce a crezut că nu va reuși să îi salveze pe oameni contra voinței lor. 

 

„Valurile” nu-i mai sperie. Contemplau pădurea

 

Epuizat și speriat, primarul ne-a mărturisit că a întrunit Comitetul Local pentru Situații de Urgență prin telefon că nu mai era timp să țină ședințe la Primărie. Apoi i-a rugat pe cei de la Apele Române să îi dea o cabană unde să îi cazeze pe cei veniți să contemple natura. Doar, doar, așa, să reușească să îi convingă să plece din calea apelor. 

„Mai multe familii sunt acum cazate acolo, la cabană. Altele au mutat corturile în zona târgului din Lerești pentru că se puteau campa în siguranță. Au fost și persoane care au strâns totul și au plecat spre case. Celor rămași le-am dus hrană și apă pentru că nu au mai apucat să își ia nimic. Au scos mașinile, corturile. Când apa se retrage mai avem de scos câteva rulote. Au fost vreo trei bărbați chiar recalcitranți”, ne-a mai povestit edilul.

 

Pompierii au fost refuzați, jandarmii - ascultați 

 

Cu decizia Comitetului emisă și parafată, jandarmii au mers în zona Voina și le-au cerut oamenilor să plece. Pompierii deja fuseseră refuzați așa că, prin acea hotărâre, autoritățile locale i-au delegat pe jandarmi să se ocupe de situație și chiar să dea amenzi. Abia atunci, a putut fi făcută evacuarea zonei. 

O patrulă a Jandarmeriei Argeș a rămas puțin mai jos de locul de campare, ca să împiedice ca oamenii să revină sau chiar să vină alte persoane cu corturile. 

 

La puțin timp de la evacuare, zona a fost măturată de o altă viitură. „În scopul evitării unor evenimente nedorite, le recomandăm tuturor să se informeze temeinic înainte de a pleca în excursie, să verifice prognoza meteo, condițiile climatice locale. În cazul înrăutățirii vremii, să se retragă la cea mai apropiată cabană, să urmeze recomandările jandarmilor montani sau lucrătorilor Salvamont în cazul necesității evacuării”, îi sfătuiește Flavius Tănase, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Argeș pe cei care intenționează să iasă în natură sau să meargă la munte, în această perioadă. 

 

„Dacă nu erau digurile de supraplin, erau toți în baraj. Ne iubește Dumnezeu și au avut noroc” 

Marian Toader, primarul comunei Lerești

×
Subiecte în articol: inec