
Țările membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), printre care se numără și România, au adoptat, ieri, primul acord global privind modul de pregătire pentru viitoarele pandemii. Catalogat ca „o victorie pentru sănătatea publică”, acordul își propune să valorifice lecțiile învățate în urma pandemiei de Covid-19, care a ucis milioane de oameni între anii 2020 și 2022, și să protejeze lumea de amenințările agenților patogeni. Statele membre care au participat la negocieri trebuie să ratifice acum acordul la nivel național.
După „trei ani de negocieri intense lansate din cauza lacunelor și inegalităților identificate în răspunsul național și global la COVID-19”, acest pact cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic a fost adoptat de Adunarea Mondială a Sănătății, organismul decizional suprem al OMS, la Geneva, și este văzut ca o victorie pentru agenția de sănătate a ONU, într-o perioadă în care aceasta a fost afectată de reduceri drastice ale finanțării externe din partea SUA.
„Acordul este o victorie pentru sănătatea publică, pentru știință și pentru acțiune multilaterală. Va asigura că noi, în mod colectiv, putem proteja mai bine lumea de viitoarele amenințări pandemice. De asemenea, este o recunoaștere din partea comunității internaționale a faptului că cetățenii, societățile și economiile noastre nu trebuie să rămână vulnerabile și să sufere din nou pierderi precum cele suferite în timpul COVID-19”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, citat într-un comunicat al agenției de sănătate a ONU.
Semnarea tratatului la reuniunea anuală a OMS a venit după unele tensiuni izbucnite luni, când Slovacia a contestat adoptarea acestuia solicitând un vot anticipat. Ulterior, însă, s-a abținut, alături de alte zece țări, printre care se numără și Polonia, Italia, Israel, Rusia și Iran. Alte 124 de state de țări au votat în favoarea acordului și niciuna nu a votat împotrivă.
Lecțiile învățate în pandemie, folosite pentru a preveni noi crize
Experții spun că un pact obligatoriu din punct de vedere juridic a devenit crucial având în vedere noile amenințări la adresa sănătății globale, inclusiv gripa aviară H5N1, noile focare de rujeolă, variola maimuței (MPox) și îngrijorările continue legate de Ebola.
„Acum, că Acordul a prins viață, trebuie să acționăm cu toții cu aceeași urgență pentru a implementa elementele sale critice, inclusiv sistemele care să asigure accesul echitabil la produse medicale legate de pandemie, care salvează vieți. Întrucât COVID a fost o urgență unică în viață, Acordul Pandemic al OMS oferă o oportunitate unică în viață de a valorifica lecțiile învățate din acea criză și de a ne asigura că oamenii din întreaga lume sunt mai bine protejați în cazul în care apare o viitoare pandemie”, a declarat Dr. Teodoro Herbosa, președintele Adunării Mondiale a Sănătății din acest an.

Acordul OMS privind pandemia stabilește principiile, abordările și instrumentele pentru o mai bună coordonare internațională într-o serie de domenii, în vederea consolidării arhitecturii sanitare globale pentru prevenirea, pregătirea și răspunsul la pandemie. Aceasta și propune să asigure accesul echitabil și în timp util la vaccinuri, teste, medicamente și alte resurse sanitare în caz de pandemie.
Sunt necesare 60 de ratificări pentru a intra în vigoare
Mai există însă câteva probleme, care nu au fost încă rezolvate și sunt trecute într-o anexă separată, iar tratatul nu va intra în vigoare până când nu se va ajunge la un consens asupra lor.
Un punct aflat încă pe masa negocierilor este crearea unui nou sistem de „acces la agenți patogeni și partajare a beneficiilor” (PABS), care ar trebui să permită un schimb foarte rapid și sistematic de informații privind apariția agenților patogeni cu potențial pandemic.
Astfel, fiecare companie farmaceutică care acceptă să participe la acest mecanism va trebui, în cazul unei pandemii, să pună la dispoziția OMS „acces rapid la un procent țintă de 20% din producția sa în timp real de vaccinuri, tratamente și diagnostice sigure”, din care cel puțin 10% va fi donat, iar procentul rămas va fi comercializat la un preț accesibil, potrivit Agerpres.
Statele membre își propun să finalizeze negocierile privind detaliile practice ale acestui mecanism în termen de un an. Odată ce se va întâmpla acest lucru, țările vor semna și ratifica tratatul pe plan intern.
Cel puțin 60 de țări membre ale OMS vor trebui să ratifice acordul privind pandemia înainte ca acesta să intre în vigoare.
Deoarece aproximativ 60% dintre bolile emergente sunt cauzate de agenți patogeni care se transmit de la animale la oameni, Acordul Pandemic consolidează și supravegherea multisectorială și abordarea „o singură sănătate” (umană, animală și de mediu).
De asemenea, tratatul încurajează investițiile în sistemele de sănătate, astfel încât țările să dispună de suficiente resurse umane și de autorități naționale de reglementare puternice.
Deoarece, în timpul negocierilor, unele țări și-au exprimat îngrijorarea cu privire la primele versiuni ale acordului, cum că acesta ar compromite suveranitatea națională, agenția de sănătate a ONU precizează că principiile care guvernează acordul subliniază în mod explicit drepturile fiecărei națiuni de a implementa legi și politici.
Potrivit OMS, nicio dispoziție din Acordul privind pandemia nu poate fi interpretată că ar impune statelor semnatare să ia măsuri specifice, cum ar fi: interzicerea călătorilor, obligativitatea vaccinării sau implementarea carantinei.