x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Antigripalul de la „Cantacuzino”, fluturat din nou pe sub nasul românilor

Antigripalul de la „Cantacuzino”, fluturat din nou pe sub nasul românilor

de Monica Cosac    |    24 Apr 2020   •   10:18
Antigripalul de la „Cantacuzino”, fluturat din nou pe sub nasul românilor
Sursa foto: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

Cu toate că Institutul „Cantacuzino” nu a mai produs vaccin antigripal de mai bine de 10 ani, mai exact din 2009, în ultimul deceniu au fost lansate numeroase promisiuni din partea guvernanților, de modernizare și reluare a producției. Ultima, chiar ieri, când, în plină pandemie de coronavirus, premierul Ludovic Orban a făcut o vizită la institut și a constatat că ar mai fi nevoie doar de un singur echipament pentru ca linia de producție să poată fi pusă în funcțiune. Producția vaccinului antigripal va începe, cel mai probabil, în anul 2021, susține Orban.


Numele Institutului „Cantacuzino”, care de mai bine de doi ani, de când a fost preluat de Ministerul Apărării Naționale, se numește Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, a fost scos de la naftalină de politicienii care s-au perindat pe la Palatul Victoria ori de câte ori a mai apărut câte o epidemie sau alertă epidemiologică. Poate cea mai credibilă promisiune a fost cea făcută de fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, care afirma, în 2018: „ambiția noastră este ca într-un an sau doi să reluăm producția de vaccin”.

Cu toate acestea, în luna februarie a acestui an, s-au împlinit deja 10 ani de când institutul a pierdut licențele pentru producerea mai multor vaccinuri - precum cele împotriva gripei, turbării și tetanosului – și tot atunci unul dintre șefii instituției afirma că până la crearea unui vaccin e cale lungă, estimând că este nevoie de circa 7 - 8 ani. De ce? Pentru că, pe lângă echipamentele și spațiile de producție speciale, institutul trebuie să aducă și noi cercetători și să parcurgă mai multe etape premergătoare, absolut necesare pentru punerea pe piață a unui vaccin sigur pentru populație.

„Există mai multe proiecte”

După două luni și o vizită a premierului Orban, lucrurile par că și-au găsit rezolvarea. Șeful Executivului ne-a dat de știre, ieri, că vaccinul antigripal va fi produs aici, însă nu din acest an, ci cel mai probabil de la anul. „Există mai multe proiecte: reluarea producției vaccinului antigripal. Există un singur echipament lipsă. După achiziționarea lui se va trece la pregătirea liniei de fabricație”, a spus, joi, șeful Executivului, precizând că aici este în curs de pregătire și un nou produs, „un imouno-modulator, care reglează nivelul de anticorpi din organism”, care va fi lansat pe piață.
 

×