„Ne gândim că poate carnea proaspătă e mai sănătoasă decât cea congelată, că nu se știe de cât timp e congelată, că pun ei acolo, o dată, dar nu corespunde niciodată! Mi s-a întâmplat și de atunci nu cumpăr. Nu arăta bine culoarea.”, spune o clientă pentru observatornews.ro.
Orice tip de carne devine periculoasă dacă depozitarea nu se fac în coondiții optime. Bacteriile, precum salmonella sau listeria, provoacă toxiinfecții grave, de la greață la vărsături, deshidratare și amețeli, avertizează nutriționista Lygia Alexandrescu.
Cum să verifici carnea
Congelată
Caută data de congelare a cărnii pe etichetă. Evită cristalele mari de gheață sau exces de lichid. Acestea sunt semne de decongelare repetată sau injecție cu apă pentru mai mult volum. De asemenea, ambalajul trebuie să fie intact.
Proaspătă
Verifică culoarea uniformă, textura fermă și mirosul neutru.
„La achiziţia acestui produs consumatorul trebuie să fie atent la partea de lichid care se află în interiorul ambalajului, la partea de ambalaj, acesta să nu fie deteriorat, distrus sau depreciat, la partea de etichetare a produsului”, spune Ionel Obretin, președinte ANPC.
Nereguli la depozitare
ANPC semnalează nereguli la depozitare, etichetare și comercializare.
„Au fost semnalate foarte multe nereguli. Este vorba de partea de depozitare, de partea de etichetare, de partea de comercializare. Ţinem cont de fiecare consumator, analizăm fiecare informaţie pe care o primim şi acolo unde se impune, demarăm controale.”, explică președintele ANPC.
În această perioadă, comercianții vând multă carne tocată pentru sarmale sau organe.


