x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Atenție la carnea din supermarketuri! Ce trebuie să știe consumatorii

Atenție la carnea din supermarketuri! Ce trebuie să știe consumatorii

de Redacția Jurnalul    |    12 Dec 2025   •   15:30
Atenție la carnea din supermarketuri! Ce trebuie să știe consumatorii
Sursa foto: Consumatorii semnalează prezența cărnii stricate în supermarketuri.

Tot mai mulți consumatori semnalează prezența cărnii alterate în marile lanțuri de magazine. Alegerea între carnea proaspătă, refrigerată sau congelată devine asfel riscantă.

Ne gândim că poate carnea proaspătă e mai sănătoasă decât cea congelată, că nu se știe de cât timp e congelată, că pun ei acolo, o dată, dar nu corespunde niciodată! Mi s-a întâmplat și de atunci nu cumpăr. Nu arăta bine culoarea.”, spune o clientă pentru observatornews.ro.

Orice tip de carne devine periculoasă dacă depozitarea nu se fac în coondiții optime. Bacteriile, precum salmonella sau listeria, provoacă toxiinfecții grave, de la greață la vărsături, deshidratare și amețeli, avertizează nutriționista Lygia Alexandrescu.

Cum să verifici carnea

Congelată

Caută data de congelare a cărnii pe etichetă. Evită cristalele mari de gheață sau exces de lichid. Acestea sunt semne de decongelare repetată sau injecție cu apă pentru mai mult volum. De asemenea, ambalajul trebuie să fie intact.

Proaspătă

Verifică culoarea uniformă, textura fermă și mirosul neutru.

La achiziţia acestui produs consumatorul trebuie să fie atent la partea de lichid care se află în interiorul ambalajului, la partea de ambalaj, acesta să nu fie deteriorat, distrus sau depreciat, la partea de etichetare a produsului”, spune Ionel Obretin, președinte ANPC.

Nereguli la depozitare

ANPC semnalează nereguli la depozitare, etichetare și comercializare.

Au fost semnalate foarte multe nereguli. Este vorba de partea de depozitare, de partea de etichetare, de partea de comercializare. Ţinem cont de fiecare consumator, analizăm fiecare informaţie pe care o primim şi acolo unde se impune, demarăm controale.”, explică președintele ANPC.

În această perioadă, comercianții vând multă  carne tocată pentru sarmale sau organe.

×
Subiecte în articol: carne supermarket