Mai răspândită decât diabetul, epilepsia și astmul la un loc, migrena nu e doar o durere de cap, ci este prima cauză de dizabilitate din lume la persoanele sub 50 de ani, avertizează specialiștii, cu ocazia Zilei Mondiale a Creierului. Unu din şase români suferă de migrene şi unu 26 de oameni a murit sau a rămas cu dizabilități din cauza durerilor severe de cap.
Deşi adesea este percepută ca o simplă durere de cap, dar ceva mai puternică, migrena este una din principalele cauze de dizabilitate la nivel mondial. Tulburările legate de migrene sunt pe locul nouă în lista afecțiunilor care provoacă moarte și dizabilitate, conform Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME). Același studiu arată că 3,8% dintre români au murit sau suferă de dizabilități din cauza durerilor de cap. În prezent, 16% din populația României suferă de migrene.
Neurologii atrag atenţia că, de multe ori, migrena este asociată cu alte boli, cum ar fi: accidentul vascular cerebral (AVC), bolile cardiace, epilepsia, depresia, durerea cronică. „Durerea de cap este un simptom, prin urmare poate să fie semnalul unei afecțiuni minore, precum cefaleea de tensiune (stres cotidian), dar poate indica și prezența unei tumori, a hipertensiunii, trombozei venoase, a unui anevrism rupt, traumatism sau chiar ruperea unui vas de sânge în creier, care poate să provoace AVC”, explică dr. Dan Mitrea.
Afecţiunea apare adesea la pubertate și îi afectează cel mai mult pe cei cu vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani. Potrivit specialiştilor, migrena rămâne nediagnosticată și nu este tratată corespunzător la cel puțin 50% dintre pacienți. O mare parte dintre aceştia nici măcar nu consultă un medic. Organizația Mondială a Sănătății o clasifică drept una dintre cele mai ignorate boli. Totodată, migrena s-a dovedit a fi cea de-a doua cauză de absență de la serviciu (47%).
Boala se caracterizează prin durere severă a capului, tulburări cognitive, greață, vărsături, amețeli, vertij și sensibilitate la lumină, sunet și atingere.