x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Calendar ortodox 5 mai. Mare SARBATOARE pentru crestinii ortodocsi

Calendar ortodox 5 mai. Mare SARBATOARE pentru crestinii ortodocsi

05 Mai 2022   •   09:29
Calendar ortodox 5 mai. Mare SARBATOARE pentru crestinii ortodocsi

Calendar ortodox 5 mai. Sfânta Mare Muceniţă Irina este pomenită în calendarul creştin ortodox la 5 mai. Părinţii ei, Liciniu şi Licinia, erau oameni bogaţi. Liciniu era guvernator al provinciei. Ambii părinţi erau păgâni şi au primit botezul în urma mărturisirii credinţei creştine făcută de fiica lor.

Sfânta Irina a trăit în vremea părinţilor apostolici, botezată fiind de către Sfântul Timotei, ucenicul Sfântului Apostol Pavel.

Numele dinaintea botezului a fost Penelopi. Tată său, dorind să-şi protejeze fiica de influenţe dăunătoare asupra caracterului şi creşterii sale, a izolat-o într-o clădire, un fel de turn construit în afara oraşului. Sfânta Irina era însoţită de treisprezece fecioare şi toate se aflau în grija unei bătrâne, Caria, şi a unui dascăl, Apelian.

A trăit departe de oraş şi de ispitele lui şase ani, urmând după aceste timp ca tatăl ei să-i găsească un soţ potrivit pentru ea.

Dascălul Apelian era creştin în taină şi de la el a aflat Sfânta Irina despre propovăduirea şi viaţa Mântuitorului Iisus Hristos. Atunci când în cetate se afla Sfântul Timotei, din voinţa lui Dumnezu acesta a ajuns şi în preajma construcţiei unde se afla Penelopi, care l-a primit cu bucurie.

A fost botezată de acesta, primind numele de Irina. Liciniu în urma mărturisirii că este creştină s-a tulburat şi a poruncit ca Irina să fie torturată.

Îndurând chinurile, Sfânta Irina şi-a convertit întreaga familie la creştinism. A fost adusă de mai multe ori la judecata autorităţilor. A scăpat de fiecare dată din mâna călăilor, prin răbdarea cu care suferea torturile la care era supusă, convertind mulţime mare de popor la creştinism, propovăduind tot timpul pe Hristos.

A murit în Efes, intrând singură într-un mormânt nou şi cerând să fie astupată uşa încăperii şi să fie deschisă după patru zile. După acest timp creştinii care au deschis uşa mormântului l-au găsit pe acesta gol. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor"). 

×