x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Campania "Sănătate pentru Sate" - 8.000 beneficiari de servicii de asistenţă medicală

Campania "Sănătate pentru Sate" - 8.000 beneficiari de servicii de asistenţă medicală

28 Dec 2018   •   12:19
Campania "Sănătate pentru Sate" - 8.000 beneficiari de servicii de asistenţă medicală

8.000 de oameni din categorii defavorizate, precum sunt cei cu vârstă înaintată, statut de neasigurat la CNAS, persoane cu dizabilități, nedeplasabile sau pacienți cu boli cronice, au beneficiat de servicii de asistenţă medicală primară oferite de către voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, în cadrul campaniei "Sănătate Pentru Sate", conform bilanţului celor 59 de ediţii derulate. 

 

Campania "Sănătate Pentru Sate" arată asemenea unui spital ambulant pentru că la fiecare ediţie s-au deplasat în teritoriu aproximativ 30 de voluntari ai Catedralei Mântuirii Neamului, din care, cel puţin 20 de persoane au fost cadre medicale şi restul personal auxiliar. Obiectivul asumat de către medicii voluntari implicati în proiectul caritabil a fost de a depista la populaţia din localităţile izolate bolile cu risc endemo-epidemic si bolile cronice, care se constituie ca prime cauze de deces, în țara noastră. Medicii au examinat pacienţii şi au stabilit diagnosticele, implementând tratamentul curativ adecvat. De asemenea, voluntarii au derulat programe educative pentru conștientizarea şi combaterea practicilor care dăunează sănătății. Unii pacienți au fost consiliați pentru examen de specialitate, deoarece s-a constatat riscul de evoluție gravă a bolilor care necesită tratament de urgență și internare. Campania a reunit următoarele specialități: medicină internă, cardiologie, pediatrie, ORL, oftalmologie, radiologie și imagistică medicală, stomatologie, diabet, boli de nutriție și metabolism şi medicină de familie, neurologie, dermatologie, urologie, reumatologie, psihiatrie adulţi şi pediatrică, psihologie şi oncologie.

 

"În urma unui triaj inițial efectuat de voluntari, aceste persoane au fost îndrumate către consulturi de diverse specialități, în funcție de simptomele fiecăruia. Majoritatea pacienților au beneficiat de efectuarea unei ecografii abdominale și de analize de laborator, care au permis diagnosticarea a numeroase cazuri de diabet zaharat, de exemplu. În urma consulturilor de specialitate, s-au actualizat schemele de tratament ale anumitor bolnavi cu boli cronice sau au fost identificate probleme de sănătate grave, pacienții respectivi fiind ajutați să se interneze în clinici de specialitate. Medicii voluntari au încercat să crească gradul de conștientizare pentru combaterea obieciurilor dăunătoare sănătății, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, dar și importanța măsurilor de igienă și a prezenței periodice la medic. Campania “Sănătate pentru sate” a încercat și a reușit să responsabilizeze administrația publică locală și partenerii comunitari (paroh), în sensul implicării acestora în problemele de sănătate ale comunității. O campanie cu suflet pentru suflete!", a declarat prof. asoc. Dr. Camelia Diaconu, specialitatea Medicina internă, Cardiologie.

 

"Campania "Sănătate Pentru Sate" s-a extins din ce în ce mai mult, am reuşit să ajungem în mai multe judeţe din ţară! Daca, anii trecuţi, am fost în judeţele Ilfov, Prahova şi Maramureş, anul acesta, a debutat campania şi în judeţele Argeş şi Călăraşi. Dar, cel mai mare plus al campaniei este colaborarea începută cu compania Medist şi Clinica Polimed, prin care am reuşit să recoltăm analize medicale pentru aproximativ 600 de pacienţi, majoritatea neasiguraţi, dar şi persoane nedeplasabile sau cu acces greoi către centrele unde se recoltează analize medicale. Ne dorim să ajungem în cât mai multe locuri din ţară, deoarece contează foarte mult ca oamenii să audă despre această campanie şi, eventual, să ne urmeze exemplul deoarece am constatat că în special în zonele unde au fost desfiinţate spitalele este mare nevoie de această campanie", a subliniat Dănuţ Prună, coordonatorul Campaniei "Sănătate Pentru Sate". 

 

Liliana Fluerariu, manager al Centrului Medical Polimed, din Bucureşti, a spus: "Ne-am alăturat minunatei echipe de medici şi asistenţi în campania "Sănătate pentru sate". Am avut parte de tot sprijinul şi suportul familiei extinse a voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Dăm o mâna de ajutor celor care au nevoie de noi. Am efectuat recoltari de sânge în vederea efectuării de analize medicale. Ne sfătuim cu medicii din localităţile unde poposim cu caravana şi decidem impreună care sunt investigaţiile de care semenii noştri au nevoie. Am efectuat analize pentru ficat, pentru rinichi, am testat colesterolul şi fracţiile lui, trigliceridele, am evaluat funcţiile colecistului, pancreasului, prostatei la bărbăţi şi tiroidei pentru femei. Am efectuat hemoglobina glicozilată, analiza care se referă la valorile glicemiei într-o perioada de cca 90 de zile. Hepatitele B şi C precum şi markerul de inflamaţie CRP sunt alte analize lucrate de noi şi care vor fi de folos echipei de clinicieni care vor consulta pacienţii, în cea de-a doua etapa a campaniei. Aşa am gasit noi de cuviinţă să punem umărul în susţinerea acestei minunate iniţiative a Patriarhiei Române".

 

De la începutul anului 2018, fiecare ediţie a campaniei "Sănătate pentru sate" s-a desfăşurat în două etape: în prima fază, voluntarii se deplasează la sate cu o echipă medicală de la Clinica Polimed şi se recoltează analizele medicale, iar în a doua fază a ediţie campaniei, după aflarea rezultatelor medicale, medicii specialişti voluntarii se intorc in teren pentru un examen complet medical, in funcţie de caz. Toţi pacienţii campaniei medicale beneficiază de investigaţii EKG şi ecograf.

 

Toate activităţile caritabile derulate de către voluntarii Catedralei Mântuirii Neamului au la bază principiul iubirii semenilor şi al sacrificiului de sine. Medici din mai multe zone ale ţării, precum: Braşov, Piteşti sau Râmnicu Sărat au aflat de campaniile Catedralei Naţionale şi au dorit să se alăture echipei de voluntari. Medicii parcurg zeci de kilometri ca să ajungă la întâlnirea cu pacienţii şi de multe ori, după turele de gardă, se pleacă direct către locurile unde se desfăşoară campaniile CMN, efortul fiind considerabil, dar merită petru că nu de puţine ori, au fost descoperite boli grave şi au fost salvate vieţi. De altfel, necesitatea campaniei "Sănătate pentru Sate" reiese şi din faptul că voluntarii primesc foarte multe solicitări din toate colţurile ţării, iar pentru anul viitor, voluntarii intenţionează să extindă aria de acoperire a campaniei şi în alte judeţe.

 

Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru, iniţiatorul campaniei, a declarat: "Campania "Sănătate pentru sate" este o campanie binevenită, o normalitate a Bisericii de a fi prezentă acolo unde există suferinţă, de a aduce bucurie şi speranţă, de fi aproape de oameni şi în mijlocul lor cu bucuriile, necazurile şi cu suferinţele lor. Prin prezenţa lor, a acestor medici specialişti, care au făcut un sacrificiu de bunăvoie şi din dragoste, din mila faţă de oamenii nevoiaşi, au salvat şi au alinat durerea multor suferinzi, copii, oameni săraci, nevoiaşi, dezorientaţi, care au trecut şi trec greu pe la medici. Prezenta lor i-a bucurat, i-a încurajat, au fost cazuri cand au descoperit afecţiuni de la cancer, la boli cronice, le-au descoperit boli pe care mulţi oameni nu ştiau că le poartă în organismul lor. Ţin să-i felicit pe aceşti inimoşi şi devotaţi medici, asistenţi şi voluntari ai Paraclisului care au dat dovada de consecvenţă şi de multă dragoste faţă de aproapele aflat în suferinţă. Voluntariatul sau actul de milostenie este parte din frumuseţea creştinismului, din dăruirea de a fi aproape de cel căzut în suferinţă, de a-l cerceta pe un om aflat în deznădejde. Voluntariatul nu este altceva decât iubirea lui Dumnezeu manifestată între oameni şi cu oameni. Nevoia de voluntari şi de fapte bune este multă şi nelimitată, trăim într-o societate în care suferinţa este din toate punctele de vedere, morală, sufletească, socială, biologică şi materială. Este mult vizibilă şi consider că, parafrazându-l pe Sfântul Ioan Gură de Aur, care a spus că “milostenia este mai mare decat cel care înviază morţii”.

 

Campania "Sănătate pentru Sate" s-a desfăşurat în urma unui protocol de colaborare încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății, în data de 3 septembrie 2015. El a fost implementat în perioada 12 septembrie 2015 – prezent. 

Campania se derulează cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și sub îndrumarea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, iniţiator şi coordonator al tuturor campaniilor de la Paraclisul Catedralei Naţionale. 

×