x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cancerul de col, ameninţare pentru românce

Cancerul de col, ameninţare pentru românce

de Monica Cosac    |    03 Feb 2017   •   19:50
Cancerul de col, ameninţare pentru românce
Sursa foto: kunchit2512/Getty Images/iStockphoto

În fiecare an, aproape 2.000 de românce mor din cauza cancerului de col uterin, ţara noastră aflându-se pe primul loc în Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte rata mortalităţii prin acest tip de cancer (14,2 la 100.000 de femei), care – depistat la timp şi tratat corespunzător – ar putea fi vindecat. Cu toate acestea, aproximativ şapte din 10 femei din România nu au auzit de infecţia cu virusul HPV, virus responsabil de această boală nemiloasă.

În acest context, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi MSD România au lansat, ieri, campania “Protejează-i aripile!” , pentru îmbunătăţirea nivelului de informare cu privire la cancerul de col uterin şi creşterea gradului de conştientizare referitor la importanţa vitală a prevenţiei în lupta cu această boală.

Potrivit iniţiatorilor, campania îşi propune să faciliteze accesul unui număr cât mai mare de femei la testarea gratuită Babeş-Papanicolau, în cadrul programului naţional pentru depistarea activă precoce iniţiat de Ministerul Sănătăţii, contribuind, astfel, la ameliorarea efectelor “devastatoare” pe care boala le are în rândul femeilor din România.

Cancerul de col uterin este cauzat de anumite tipuri ale virusului papiloma uman (HPV), un virus care provoacă cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere exclusiv sexuală, aceasta fiind frecvent întâlnită la adulții activi din punct de vedere sexual, până în prezent fiind identificate peste 120 de tulpini ale acestui virus, unele dintre ele având un risc oncogen crescut.

 

În fiecare an, peste 4.000 de românce descoperă că sunt afectate de cancer de col uterin, iar cele mai afectate de această boală sunt femeile active, cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani.

×