x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Canicula se combate cu apă caldă și geamuri închise

Canicula se combate cu apă caldă și geamuri închise

de Diana Scarlat    |    12 Iun 2024   •   07:20
Canicula se combate cu apă caldă și geamuri închise

Medicii de la spitalele de urgență trag un semnal de alarmă, în această perioadă caniculară. Practicile celor mai mulți români care vor să se apere de căldura excesivă sunt exact pe dos față de ce ar trebui să facem, pentru a ne proteja de soare.

Nu se deschid geamurile, ci se țin închise, nu se recomandă statul afară, pe plajă sau în natură, ci în interior, nu se bea apă rece sau cu gheață, ci lichide la temperatura camerei, dar nu bere sau alte băuturi alcoolice, pentru că acestea deshidratează. Iar hainele recomandate atunci când soarele este foarte puternic nu sunt pantalonii scurți și tricourile fără mâneci, ci unele care să acopere cât mai bine corpul, pentru a nu apărea arsuri pe piele. 

Unul dintre cei mai cunoscuți medici din România, Todor Ciuhodaru, de la Iași, a făcut o listă de recomandări pentru românii care se luptă în aceste zile cu temperaturile foarte ridicate. Micul ghid de supravieţuire pe caniculă pe care l-a oferit medicul atrage atenția asupra faptului că cei mai expuşi la probleme de sănătate cauzate de căldură și soare sunt cei ce petrec mult timp în spaţii deschise - în zone de agrement, pe litoral, la piscină sau la iarbă verde precum şi cei ce muncesc în soare. 

„În spaţii închise, acasă şi la birou, evitaţi creşterea temperaturii având grijă să limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură. Acoperiţi ferestrele expuse la soare. Mențineţi închise toate ferestrele, când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis. Nu utilizaţi ventilatoare, dacă temperatura a depăşit 32 de grade Celsius”, explică medicul. 

Acesta mai recomandă aerisirea spațiilor închise doar dimineața devreme sau seara târziu, utilizând curenţi de aer. Aerul condiționat trebuie să fie reglat doar cu 5 grade sub temperatura ambientală, nicidecum cu 15-20 de grade Celsius sub cea din încăpere, așa cum procedează majoritatea românilor, pentru că pot apărea probleme grave de sănătate, pulmonare, cardio-vasculare și de altă natură, din cauza trecerii bruște de la o temperatură foarte ridicată la una foarte scăzută și invers.

„În spații deschise, pe stradă şi la locul de muncă, deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternaţi deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat - magazine, spaţii publice - sau fără expunere directă la soare - corturi, umbrare. Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare”, mai spune Ciuhodaru.

În aceste perioade se recomandă să bem 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe, inclusiv ceaiuri călduţe de soc, muşeţel sau urzici. Medicul spune că lichidele trebuie să fie băute fără să așteptăm apariţia senzației de sete, ci regulat, un pahar la 15-20 minute, pentru a menține hidratarea optimă. 

Alimentația trebuie să fie și ea adaptată la condițiile de caniculă. „Mâncaţi fructe şi legume - pepene, prune, roșii - sau iaurt, echivalentul unui pahar de apă. Mâncaţi echilibrat şi variat, insistând pe produse cu valoare calorică mică”, explică medicul. 

În nici un caz nu se recomandă mâncăruri grase, specifice sezonului rece, cum ar fi jumări sau șorici, cârnați prăjiți sau alte alimente pline de grăsimi de proveniență animală.

Persoanele în vârstă și cele cu dizabilități sunt cele mai fragile, în aceste perioade, iar medicii recomandă să se țină legătura cu acestea, indiferent dacă sunt rude sau doar vecini. Mai ales persoanele în vârstă ar trebui să evite deplasările, locurile aglomerate, expunerea la soare și efortul fizic intens, în special în aer liber, între orele 11.00-18.00.

Nici cafeaua nu este recomandată, când e caniculă. Ar trebui evitate toate băuturile care conţin cafeină, inclusiv ceaiul negru. Nici zahărul sau sucurile carbogazoase nu se recomandă în cantitate mare, pentru că au efect diuretic și pot provoca deshidratarea. 

Sfaturile medicului

Evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi, în special de origine animală; 

Nu consumaţi alcool (inclusiv bere ) – vă deshidratează și vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei;

Nu lăsați copilul singur în maşină, chiar pe perioade scurte. 

Mic ghid de supraviețuire

În caz de apariţie a manifestărilor legate de expunerea la căldură (crampele de căldură, insolaţia, epuizarea, şocul hipertermic) se recomandă: 

•Odihnă în spațiu umbrit şi răcoros; 

•Consum de lichide (apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt); 

•Scăderea temperaturii corpului (udat şi ventilat); 

•Activitatea fizică se reia după câteva ore. 

Dacă manifestările nu dispar rapid sau se agravează:

sunaţi la 112; 

 îndreptati-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgenţelor.

×