x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Încurajarea cercetării medicale și înființarea institutului de genomică, marile provocări

Încurajarea cercetării medicale și înființarea institutului de genomică, marile provocări

de dr. Viorel Jinga    |    29 Dec 2022   •   16:30
Încurajarea cercetării medicale și înființarea institutului de genomică, marile provocări

Prof. dr. Viorel Jinga, rector al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București

Într-un cumul de factori ce se prefigurează pentru anul 2023, consider că seria provocărilor va continua pentru sistemul de sănătate românesc, care a fost supus, în ultimii ani, unor mari presiuni din cauza COVID-19, dar mai ales pentru Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” din București, care, în pofida tuturor vicisitudinilor vremii, și-a reconfigurat de fiecare dată trendul ascendent în aria performanței academice. 

Recent, Alianța Universitară G6-UMF și Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Local American Working Group (LAWG), au semnat un Memorandum de Colaborare pentru crearea unui Hub de Inovație în Sănătate în România. Avem ambiția de a crea un cadru unic care să încurajeze tinerii cercetători și antreprenori din România de a iniția și derula proiecte complexe, interdisciplinare, care să transforme practica medicală curentă și prin crearea acestui Hub de Inovație în Sănătate vom contribui la modernizarea sistemului medical din România. 

De asemenea, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” are o serie de proiecte ambițioase pe care sunt convins că le vom definitiva anul viitor și aș aminti aici proiecția inovativă a institutului de genomică, ce ar permite realizarea unei cercetări științifice medicale la nivel înalt în România și, totodată, formarea de specialiști, ceea ce ar aduce beneficii importante atât medicilor, cât mai ales pacienților. Să nu uităm că în prezent, domeniul genomicii este unul de maxim interes la nivel mondial, fiind considerat un puternic generator de noi și noi informații, de la cele stocate în ADN și până la decriptarea unor formule complexe, care să conducă la o dezvoltare accelerată a medicinei personalizate, fapt ce va schimba radical modul de abordare, dar și rezultatele medicinei actuale. 

       Printre proiectele cu impact în rândul populației pe care le-am demarat în anii trecuți și pe care dorim să le continuăm și, totodată, extinde în viitor, se numără și proiectul intitulat „Asumă-ţi să fii sănătos!”, prin care, în vara acestui an am reușit să oferim pe litoralul Mării Negre, cu sprijinul medicilor rezidenți voluntari în domeniile dermatologiei şi endocrinologiei, peste 4.300 de consultații. 

Pe de altă parte, sper ca anul viitor să înceapă construcția spitalelor regionale de care România are foarte mare nevoie. Pentru prima dată, România are un program dedicat exclusiv sănătății și care prevede investiții de 5,8 miliarde de euro până în 2027. Investiții pentru 3 spitale regionale, cel puțin 7 spitale județene noi sau reabilitate, acces la screening gratuit pentru peste 800.000 de români, un centru de excelență în protonoterapie construit și dotat, sunt doar câteva dintre obiectivele acestui program național de sănătate, care sper ca anul viitor să prindă tot mai mult contur și în plan real. Și cred că în fireasca și tradiționala urare de „La mulți ani!” ar trebui să punem noi toți un gând frumos pentru toți cei care înfăptuiesc medicina și fără de care poate că viețile noastre ar avea mai puțini ani.

×