x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Circa 10% din populația lumii este îmbătrânită. Care sunt statele cu cei mai mulți vârstnici

Circa 10% din populația lumii este îmbătrânită. Care sunt statele cu cei mai mulți vârstnici

29 Sep 2022   •   09:44
Circa 10% din populația lumii este îmbătrânită. Care sunt statele cu cei mai mulți vârstnici
Sursa foto: Victor Stroe

Aproape 10% din populația lumii a depășit 65 de ani. Printre statele cu cei mai mulți oameni vârstnici sunt Japonia, Italia, Portugalia, Finlanda, Grecia, arată studiul realizat de Divizia pentru Populație a ONU, realizat în 2021. 

Dintre țările mai mari, Japonia a fost întotdeauna în prim-plan în ceea ce privește ponderea rezidenților cu vârste de peste 65 de ani, iar circa 86.000 de oameni erau centenari anul trecut, scrie statista.com. 

Aceasta este depășită doar de Principatul Monaco, care face parte însă din regiunile geografice mai mici. Monaco are cea mai mare densitate a populației din lume, iar 36% dintre cei aproximativ 39.000 de locuitori ai țării au peste 65 de ani. Acest lucru, împreună cu o speranță de viață extraordinar de mare, se datorează cel mai probabil faptului că a devenit un refugiu pentru oamenii bogați, care își permit cele mai costisitoare proceduri medicale.

Împreună cu Italia, Portugalia și Grecia, Europa de Sud ocupă, de asemenea, un loc important în acest clasament. La nivel mondial, se estimează că 9,6% din populație are peste 65 de ani.

Previziunile OMS arată că țările cu venituri mici și medii vor avea 80% din populația în vârstă a lumii până în 2050. Pentru a crește gradul de conștientizare, Adunarea Generală a ONU a decis ca intervalul de timp 2021 - 2030 să se numească „Deceniul îmbătrânirii sănătoase”. Inițiativa urmărește „reducerea inechităților în materie de sănătate și îmbunătățirea vieții persoanelor în vârstă, a familiilor lor și a comunităților, prin acțiune colectivă”.

 

Infographic: The World's Aging Societies | Statista

×
Subiecte în articol: imbatranire populatie vârstnici