x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social CNAS spune că românii au nevoie de noi carduri de sănătate dar accesul la propriile informații ale pacienților este anevoios

CNAS spune că românii au nevoie de noi carduri de sănătate dar accesul la propriile informații ale pacienților este anevoios

29 Apr 2018   •   17:30
CNAS spune că românii au nevoie de noi carduri de sănătate dar accesul la propriile informații ale pacienților este anevoios

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că, în 2018, vor fi tipărite noi carduri de sănătate, în condițiile în care anul acesta își pierd valabilitatea primele carduri emise.

“Românii deţin peste 14 milioane de carduri de sănătate, dintre care aproape două milioane nu au fost încă activate de titulari”- potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Primele carduri emise îşi pierd anul acesta valabilitatea, aşa încât vor fi înlocuite cu altele noi. Asiguraţii le vor primi tot prin intermediul Poştei Române, iar dacă nu le vor sosi la timp vor putea utiliza vechile carduri.

Rămâne de văzut, însă, cât de repede vor intra românii în posesia noilor carduri de sănătate, având în vedere că există numeroase situații când asigurații au solicitat caselor de asigurări respectivele carduri și nu le-au primit!

Cheltuiala cu cardurile de sănătate este absurdă în condițiile în care CNP-ul cetățenilor ar fi suficient pentru crearea unei baze de date similară cu cea actuală. Dacă ar fi utilizat CNP-ul ar dispărea cardul cât și cititorul de carduri.

Revoltător este că baza de date este inaccesibilă cetățenilor. Dacă un pacient are nevoie de date din propriul său istoric trebuie să facă cerere la CNAS sau OPSNAJ pentru a obține respectivele informații.

În mod normal accesul la propriile date, precum vizite la doctor, retete eliberate, analize, istoricul bolilor, etc, ar trebui să fie liber pentu fiecare cetățean.

×
Subiecte în articol: card de sanatate