x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Consultare publică: ce e voie şi ce nu în Delta Văcăreşti

Consultare publică: ce e voie şi ce nu în Delta Văcăreşti

de L. Budin    |    12 Iun 2020   •   18:30
Consultare publică: ce e voie şi ce nu în Delta Văcăreşti

Regulamentul Parcului Natural Văcăreşti, adică măsurile menite să asigure conservarea speciilor şi habitatelor care au stat la baza desemnării acestei arii naturale protejate, se află în consultare publică pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Ministrul de resort a promis că va investi două milioane de lei pentru planul de management al Deltei dintre blocuri.

 

La începutul Regulamentului, se specifică faptul că Parcul Natural Văcăreşti are ca scop „protecția și conservarea ansamblului peisagistic și a biodiversității, oferind posibilitatea desfășurării activităților educative, recreative, turistice și de cercetare științifică”. Pe teritoriul său și în vecinătate se interzic activitățile care generează un impact negativ asupra speciilor, habitatelor și peisajelor.

 

Picnic fără foc

În parc sunt permise următoarele activități: plimbări pe jos sau cu bicicleta, alergare, vizite educative, observarea naturii, activități foto-video pentru uz necomercial. Se poate veni cu căţelul din dotare, cu condiţia ca patrupedul să fie fie vaccinat şi ţinut în lesă pe toată durata vizitei. Se poate face picnic în locurile special amenajate, dar fără foc.

Se pot desfăşura şi activități asociate unor proiecte de cercetare științifică, cu avizul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), care administrează parcul.

 

Sst, linişte!

Lista de interdicţii e mult mai lungă, iar abaterile se sancţionează. Sunt oprite vânătoarea, capturarea sau vătămarea animalelor, perturbarea intenționată a faunei. Vizitatorii nu au voie să hrănească animalele sălbatice. Este interzis nu doar pescuitul, prin orice metode, ci şi deţinerea sau transportarea pe teritoriul parcului a instrumentelor de pescuit de orice fel.

Nu se campează, nu se distruge vegetaţia. Nu se consumă alcool, se fumează doar în locuri special amenajate. Focurile de artificii, petardele şi alte activităţi ce generază zgomote, vibraţii şi lumină puternică nu sunt permise.

 

Scăldatul, interzis

Cei care vin în parc cu intenţia de a face o baie într-unul din lacurile de-acolo să-şi ia gândul: scăldatul e interzis. Accesul pe apă, cu orice tip de ambarcațiune, e oprit. Se pot folosi dronele şi alte aparate de zbor doar cu aprobare prealabilă.

O serie de activităţi sunt permise cu acceptul administratorului parcului, cum ar fi organizarea de competiții sportive sau camparea în scopuri educative. Orice persoană fizică sau juridică poate desfășurara activități comerciale - inclusiv tururi ghidate sau ședințe foto-video comerciale - în condițiile stabilite de ANANP, cu achitarea unei taxe.

 

Acum doi ani şi jumătate, Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti a elaborat şi trimis autorităţii, spre aprobare, Regulamentul Parcului. Pe atunci, Asociaţia era administratorul parcului, precizează Florin Stoican, coordonatorul cercetătorilor care au făcut studiile de fundamentare ştiinţifică, în baza cărora s-a înfiinţat aria protejată. „Regulamentul nu a fost aprobat şi a urmat OUG 75/2018, prin care administraţia parcului a fost preluată de către ANANP. La începutul acestui an, asociaţia noastră a semnat un parteneriat cu Ministerul Mediului şi ANANP. Agenţia a preluat şi şi-a însuşit regulamentul, şi l-a trimis Ministerului pentru aprobare”.

 

Cetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite opinii în termen de 10 de zile de la data publicării Regulamentului pe site-ul Ministerului Mediului.

Credit foto: Facebook Parcul Natural Văcăreşti

×