x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Copii români de etnie romă sunt vânduţi grupurilor mafiote pentru a fura şi cerşi la Madrid (presă)

Copii români de etnie romă sunt vânduţi grupurilor mafiote pentru a fura şi cerşi la Madrid (presă)

11 Apr 2016   •   17:54
Copii români de etnie romă sunt vânduţi grupurilor mafiote pentru a fura şi cerşi la Madrid (presă)
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Grupuri mafiote cumpără minori români de etnie romă vânduţi de părinţii lor pentru a deveni cerşetori sau delincvenţi în diferite ţări europene, semnalează luni publicaţia spaniolă ABC, făcând referire la astfel de cazuri descoperite la Madrid.

Conform surselor din cadrul poliţiei spaniole, aceşti părinţi, care nu manifestă "niciun fel de ruşine sau remuşcare" şi îşi vând sau închiriază copiii, primesc în schimb sume cuprinse între 100 şi 150 de euro pe lună.

La Madrid există mai mult de zece grupuri mafiote specializate în cerşetoria infantilă, iar circa 95% din activitatea de cerşetorie desfăşurată în zona Comunităţii madrilene este controlată de mafiile române, relevă publicaţia citată.

Fiecare reţea exploatează între 10 şi 15 copii, cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, în total în capitala spaniolă fiind circa 200 de copii cumpăraţi de aceste grupuri. Copiii sunt schimbaţi periodic, la fel cum procedează şi reţelele de prostituţie, astfel că nu mai sunt folosiţi odată ce ating vârsta majoratului, întrucât din acel moment ei nu mai pot fi judecaţi pe baza Legii Penale pentru Minori.

Dincolo de exploatarea copiilor, care constituie un delict, membrii acestor clanuri mafiote preiau minorii şi se comportă ca şi cum ar fi tutorii lor legali sau familiile lor. De asemenea, convieţuiesc cu ei în zonele cele mai mizere ale Madridului.

În fiecare zi, copiii primesc diferite sarcini şi sunt distribuiţi prin mai multe zone ale capitalei, mai ales în centru şi în zonele aglomerate cum ar fi: Sol, Arenal, Gran Vía, Piaţa Sfânta Ana, bulevardul Paseo de la Castellana, Parcul del Retiro, etc.

Conform publicaţiei menţionate, copiii acţionează de obicei în grupuri şi ţinta furturilor prin diferite metode sunt atât spaniolii, cât şi străinii, iar locul lor predilect este metroul. Mai acţionează adesea pe la terase, unde în timp ce unul distrage atenţia victimei întrebând-o de o adresă, un altul îi sustrage acesteia tot ce poate: portofele, telefoane, aparate foto, etc. O metodă asemănătoare este folosită pentru furturi din autoturisme, un cerşetor sau un spălător de parbrize distrăgând atenţia şoferului pentru ca altcineva să deschidă portiera din dreapta sau din spate şi sa ia ce găseşte acolo. Şi cei care scot bani din bancomate, mai ales vârstnicii, sunt ţinta unor astfel de operaţiuni.

Copiii romi transformaţi în infractori sunt obligaţi să îndeplinească şi un plan zilnic de furturi, constând într-o anumită sumă de bani sau într-un anumit număr de obiecte (telefoane, poşete), iar dacă nu sunt 'productivi', sunt insultaţi sau bătuţi.

Dar chiar şi atunci când sunt prinşi în flagrant de poliţie, aceşti delincvenţi de cele mai multe ori nu păţesc nimic, întrucât ei sunt minori, mai ales cei care au până în 14 ani şi nu pot fi pedepsiţi, unii fiind în final trimişi în internate cu regim deschis. Însă chiar şi în aceste internate ei sunt ţinuţi de obicei foarte puţin timp, remarcă surse din cadrul poliţiei spaniole, care afirmă că Procuratura pentru Minori nu ia măsuri corespunzătoare împotriva delincvenţilor şi nici împotriva celor care-i exploatează, atitudine calificată de aceste surse drept 'o ruşine'. AGERPRES

×