x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum ne protejăm eficient de soare

Cum ne protejăm eficient de soare

23 Iul 2019   •   18:30
Cum ne protejăm eficient de soare
Sursa foto: Wavebreakmedia Ltd/Getty Images/Wavebreak Media

Mulţi dintre oameni cred că pielea bronzată arată mai bine şi este un simbol de sănătate, dar în realitate bronzul nu este altceva decât imaginea gradului de agresiune a soarelui asupra pielii. În cazuri extreme, efectele pot fi nocive şi deloc de neglijat. Expunerea cumulativă la soare şi arsurile solare din copilărie sunt factorii principali care contribuie la apariţia cancerului de piele indus de radiaţiile solare.

Pentru că numărul bolilor de piele cauzate de radiaţiile solare este în creştere, specialiştii trag un semnal de alarmă cu privire la importanţa unei protecții adecvate și atrag atenția asupra următorului fapt: cremele solare nu sunt decât o modalitate de a ne proteja de arsuri.

Recomandările medicilor

În ceea ce priveşte vestimentaţia, medicii recomandă hainele din materiale naturale (rochii lungi, cămăși), pălăriile şi ochelarii de soare. La capitolul creme de protecţie, loțiunile cu SPF au noi etichete ce indică clar nivelul de protecție: „protecție scăzută” (SPF 6 și 10), „protecție medie” (SPF 15, 20, 25), „protecție ridicată” (SPF 30, 50), „protecție foarte ridicată” (SPF +50), iar etichetările gen: „ecran solar total” sau „protecție totală” sunt interzise. Nicio cremă nu are aceste efecte.

Trebuie cunoscut şi faptul că există o serie de medicamente care determină o creştere a sensibilităţii individuale la soare: unele antibiotice, anticoncepţionalele, medicamente pentru afecţiuni cardiovasculare, dermatologice. Persoanele care urmează astfel de tratamente trebuie să acorde o atenţie sporită protecţiei.

Reguli de bază

 - Evitați expunerea excesivă la soare la orele de vârf, de obicei între 11.00 și 15.00;

- În cazul în care nu este posibil să vă adăpostiți de soare, acoperiți-vă;

- Folosiți produse de protecție solară care protejează atât împotriva radiațiilor UVB, cât și a celor UVA;

- Evitați expunerea directă la soare a bebelușilor și a copiilor mici;

- Aplicați cantități suficiente de produse de protecție solară. Aplicarea corectă a produsului este la fel de importantă ca și alegerea produsului.

Pentru a atinge nivelul de protecție indicat de „factorul de protecție solară”, trebuie aplicată o cantitate de 2mg/cm². Aceasta reprezintă aproximativ 36 de grame (6 lingurițe pline) de cremă de protecție solară pentru un corp de adult. În prezent, consumatorii folosesc de obicei numai aproximativ o jumătate din această cantitate.

×