x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum se calculează sporurile salariale la pensie

Cum se calculează sporurile salariale la pensie

de Diana Scarlat    |    27 Oct 2020   •   09:54
Cum se calculează sporurile salariale la pensie

Mulți români au ajuns la Casa de Pensii, pentru a-și depune dosarele, dar au constatat că nu li s-au luat în calcul mai multe sporuri permanente, pentru care s-au plătit cotizații. După modificarea legislativă de anul trecut, angajații Casei de Pensii nu mai pot soluționa cererile de rectificare a calculelor, iar oamenii sunt trimiși la tribunale. Aici începe haosul, pentru că unele soluții ale instanțelor le sunt favorabile, altele nu, pe spețe similare. De fapt, eroarea o fac cei de la firmele la care au lucrat, care nu le dau documentele completate în conformitate cu cerințele Casei de Pensii.

Cei care au fost trimiși să se judece în instanță cu statul, pentru a obține recalcularea pensiilor, adăugând sporurile permanente neluate în considerare, ar trebui să știe că pot pierde drepturile la supliment, dintr-o eroare pe care nu a explicat-o nimeni, până acum. Modificarea legislativă este recentă și nici măcar judecătorii nu au înțeles-o. Ceea ce lispește de la dosar este un document care ar trebui să conțină sumele trecute defalcat, nu ca total al câștigurilor. La pensie sunt calculate toate veniturile pentru care s-a plătit cotizație, deci și sporurile permanente. Tocmai de aceea, contabilul greșește atunci când emite o adeverință cu totalul sumei brute încasate de fostul angajat, pentru dosarul de pensionare. Cei care au ajuns în această situație, în ultimul an, și nu au reușit să-și rezolve problema în instanța de judecată, trebuie doar să mai ceară firmei (firmelor) la care au lucrat adeverințe din care să reiasă care au fost sumele încasate ca salariu, iar separat să fie trecute sporurile permanente, cu o coloană pentru fiecare în parte. Dacă nu au ajuns în instanță, nici nu ar trebui să meargă, pentru că există soluția chiar la Casa de Pensii, unde se poate face recalcularea, dacă se aduce o nouă dovadă la dosar – respectiv, o adeverință scrisă corect de contabilul firmei

 

Veniturile salariale și sporurile permanente trebuie să fie trecute pe coloane separate, în adeverința pentru dosarul de pensie.

 

Venituri luate în calcul

 

O adeverință care nu conține sporuri cu caracter permanent, recunoscute de lege, sau pentru care nu este înscris termenul legal în baza căruia a fost acordate, nu poate fi valorificată la stabilirea și/sau recalcularea drepturilor de pensie. Din septembrie 2021 s-ar putea lua în calcul și primele, orele suplimentare și alte venituri, dacă nu se vor mai aduce modificări la noua lege a pensiilor, 127/2018 (art. 182).

  

×