Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) a elaborat 10 obiective pentru dezvoltarea educaţiei, în speranţa ca decidenţii să-şi asume acest decalog şi să-l includă în programul de guvernare. În afară de solicitările clasice – burse, transport gratuit – , elevii pun accent atât pe necesitatea unui sistem de învăţământ preuniversitar accesibil tuturor, cât şi pe nevoia de educaţie digitală şi ecologică.
Cei de la CNE susţin că au consultat sute de tineri studioşi din întreaga țară, prin intermediul unor ateliere de lucru online. S-au schiţat astfel măsurile reprezentative pe care le pot lua decidenţii, actuali şi viitori: burse în toată România, educaţie pentru sustenabilitate, planuri-cadru actualizate, formarea cadrelor didactice, consiliere şi orientare în carieră pentru toţi elevii, un sistem educaţional finanţat corespunzător, învăţământ centrat pe elev, transport gratuit pentru elevi, sistem educaţional accesibil pentru toţi elevii, digitalizare echitabilă a educaţiei.
Cursuri de protecţia mediului
Educaţia pentru sustenabilitate este un punct interesant pe agenda elevilor şi se referă la marile provocări ale lumii contemporane – poluare, schimbări climatice. CNE propune introducerea unui modul obligatoriu de educaţie ecologică pentru cadrele didactice, a unui modul de educație ecologică pentru elevi, care să fie strecurat în programa uneia dintre materiile existente (biologie, chimie), asigurarea colectării selective în unităţile de învăţământ etc.
Digitalizare echitabilă
O altă cerinţă importantă este digitalizarea echitabilă a educaţiei, dat fiind faptul că România e pe ultimul loc în UE la acest capitol. CNE solicită achiziționarea dispozitivelor necesare pentru realizarea educației online și livrarea lor către familiile din medii defavorizate, colaborarea cu administrația publică locală în vederea asigurării accesului la Internet, crearea și operaționalizarea Bibliotecii Școlare Virtuale și a Platformei școlare de e-learning.
Elevii mai cer un sistem educaţional accesibil, pentru scăderea ratei abandonului şcolar. Asta s-ar putea realiza prin asumarea, la nivel naţional, a obiectivului „Fiecare copil merge la şcoală”, cu concursul autorităţilor locale şi cu finanţarea corespunzătoare de la bugetul de stat.
Consilierea şi orientarea în carieră se numără printre cele mai frecvente solicitări ale elevilor.
„Partidele politice trebuie să își asume educația ca fiind prioritară pentru următorul buget de stat”.
Consiliul Naţional al Elevilor