x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Dezvăluiri despre construirea României Mari. O carte a Centenarului, dedicată lui Ion I.C. Brătianu

Dezvăluiri despre construirea României Mari. O carte a Centenarului, dedicată lui Ion I.C. Brătianu

de Diana Scarlat    |    19 Iul 2017   •   14:50
Dezvăluiri despre construirea României Mari. O carte a Centenarului, dedicată lui Ion I.C. Brătianu

Fostul ministru al Lucrărilor Publice (1996-2000) Nicolae Şt. Noica, a lansat ieri, la sediul BNR, cartea “Ion I.C. Brătianu, inginer constructor și om de stat”. Nicolae Noica este pasionat de istoria marilor construcţii ale României vechi. Cartea dedicată constructorului și politicianului Ion I.C. Brătianu este prilejuită de centenarul Marii Uniri, care se va sărbători anul viitor.

 

Detalii aproape necunoscute despre viața și activitatea profesională a marilor făuritori ai Unirii sunt dezvăluite într-un studiu unic în istoria cărții românești, de profesorul universitar, inginerul constructor și fostul ministru Nicolae Noica, nepotul celebrului filosof român Constantin Noica. Lucrarea dedicată lui Brătianu cuprinde foarte multe istorisiri mai puțin cunoscute, din activitatea politicianului român, care a fost și un constructor cu merite deosebite, la începutul secolului trecut. Dar, printre marile merite, autorul subliniază faptul că declarația de război care a adus Unirea a fost semnată de Regele Ferdinand și de toți membrii Guvernul din acea vreme, în frunte cu Ion I.C. Brătianu. Documentul, aflat în Arhivele Naționale, este publicat în premieră de Nicolae Noica, în cartea lansată ieri, la Banca Națională a României.

 

Aversiunea față de avocatură

Ion I.C. Brătianu s-a născut pe 20 august 1864, fiind al treilea dintre cei opt copii ai lui Ion și Pia Brătianu. După absolvirea studiilor liceale la Colegiul „Sf. Sava”, Ion I.C. Brătianu a urmat cursurile Școlii de Poduri și Șosele din Paris, la îndemnul tatălui său. „Este interesant de arătat că mama sa, Pia, apreciindu-i talentul literar, propunea: «Pe Ionel să-l facem avocat. Ne scoate sărăcia din casă» Propunere la care Ion C. Brătianu se opunea cu îndârjire, spunând: «Este singura profesie de la care îi opresc pe băieții mei, cu amenințarea de blestem și de a le lua numele. Nicio conștiință nu rezistă la ispitele pledoariei lor și la controversele cauzelor. În Cameră, avocații mi-au amărât zilele îndestul»”, explică autorul. Lucrarea cuprinde printre altele mărturii din impresionanta corespondență pe care a purtat-o cu familia: peste 2.300 de scrisori adresate părinților și fraților.
 

 

×
Subiecte în articol: Nicolae Şt. Noica Ion I.C. Brătianu