x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Gripa face tot mai multe victime

Gripa face tot mai multe victime

de Monica Cosac    |    03 Feb 2017   •   22:06
Gripa face tot mai multe victime
Sursa foto: Wavebreakmedia Ltd/Getty Images/Wavebreak Media

Încă două persoane au murit din cauza gripei, în ultima săptămână, numărul deceselor înregistrate în acest sezon ajungând, astfel, la 14. Până în prezent, sunt peste 400 de cazuri de gripă confirmate în laborator, cele mai multe îmbolnăviri fiind provocate de A(H3N2), o tulpină a virusului gripal mai agresivă decât cea de anul trecut. 

 

Morbiditatea prin infecții respiratorii acute a fost mai crescută comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă, încadrându-se în intervalul așteptat, potrivit specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică. Aceştia menționează că activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, menținându-se extinderea regională în zona de sud-est (București, Constanța, Olt), zona de nord-est (Iaşi, Suceava, Botoşani) şi cu răspândire locală.

“Numărul total de decese la cazuri confirmate cu virus gripal este 14, dintre care 13 cu tipul A, subtip H3N2, și unul cu tipul A, nesubtipat”, potrivit INSP. Distribuția deceselor pe grupe de vârstă prezentată de INSP este: 1 la 0-1 an, 1 la 15-49 ani, 2 la 50-64 ani și 10 la ≥65 ani”. Dintre cei care şi-au pierdut viaţa, 13 (93%) au avut şi alte probleme medicale, potrivit INSP.

Nicio persoană decedată nu fusese vaccinată. Specialiştii în sănătate publică arată că, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 102.171, cu 14% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (89.591) şi cu 23,9% mai mare faţă de săptămâna anterioare (82.466).

 

De la începutul sezonului, au fost confirmate cu ajutorul probelor de laborator 420 de cazuri de gripă, dintre care 349 de cazuri de tip A(H3N2).

 

 

 

×