x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Long COVID. RMN-urile dezvăluie leziuni la plămâni, creier și rinichi la pacienții internați

Long COVID. RMN-urile dezvăluie leziuni la plămâni, creier și rinichi la pacienții internați

de Redacția Jurnalul    |    23 Sep 2023   •   11:40
Long COVID. RMN-urile dezvăluie leziuni la plămâni, creier și rinichi la pacienții internați

Un nou studiu arată că persoanele care au avut Covid sever pot avea de trei ori mai multe șanse de a prezenta leziuni ale organelor principale, inclusiv plămâni, creier și rinichi. Cercetătorii cred că există o legătură directă cu gravitatea bolii.

Studiul, publicat în Lancet Respiratory Medicine, a analizat 259 de pacienți care s-au îmbolnăvit grav și au ajuns în spital, potrivit BBC.

La cinci luni după ce au fost externați, RMN-urile la organele principale au arătat unele diferențe semnificative în comparație cu un grup de 52 de persoane care nu au avut niciodată Covid. Cel mai mare impact a fost observat la plămâni, unde RMN-urile au fost de 14 ori mai susceptibile de a arăta anomalii. RMN-urile au fost, de asemenea, de trei ori mai susceptibile de a arăta unele anomalii la nivelul creierului și de două ori mai susceptibile la nivelul rinichilor.

Nu a existat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește sănătatea inimii sau a ficatului.

Cercetătorii cred că există o legătură între gravitatea bolii și riscul de a prezenta leziuni ale organelor.

Dr. Betty Raman, de la Universitatea din Oxford și unul dintre principalii cercetători ai studiului, spune că este clar că cei care trăiesc cu simptome de long Covid pot suferi mai ușor unele leziuni ale organelor.

„La cinci luni după ce au fost externați din spital, am găsit mai multe anomalii la plămâni, creier și rinichi la acești pacienți decât în grupul care nu a avut niciodată Covid”, a spus ea: „Vârsta pacientului, cât de grav a fost bolnav, precum și dacă a avut și alte boli în același timp, au fost toți factori importanți pentru a determina dacă am găsit sau nu leziuni la aceste organe importante din corp”.

Studiul face parte dintr-un efort mai amplu de înțelegere a efectelor pe termen lung ale Covid asupra celor care au fost spitalizați.

Constatările sugerează că persoanele cu Covid lung ar putea avea nevoie de servicii de urmărire pe termen lung pentru a-și monitoriza sănătatea organelor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: long covid RMN leziuni la plămâni