Traficul de persoane, considerat sclavia zilelor noastre, face în fiecare an, la nivel global, din ce în ce mai multe victime. Directorul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) avertizează că în ultimul timp infractorii şi-au schimbat modul de operare şi sunt mult mai periculoşi. De aceea, ANITP a lansat campania „ Distruge zidul indiferenţei!”, un nou proiect care luptă împotriva acestui fenomen.
Nicoae afirmă că în prezent, majoritatea victimelor sunt recrutate în persoană, de către cineva care se află în cercul de cunoştinţe, de prieteni ai victimei, lucru care face ca încrederea să fie uşor de câştigat: „În momentul de faţă asistăm mai mult la traficanţi care se adună pe criterii familiale, geografice, acţionează restrâns. Metoda „Loverboy”, aşa cum am spus, fiind foarte folosită şi face identificarea infractorilor în timp util. Campania îşi propune să ajute viitoare victime să nu cadă pradă acestor traficanţi cu ajutorul informării", a precizat oficialul.
Exploatarea sexuală, pe primul loc
Peste 70% din victimele traficului de persoane sunt exploatate sexual , urmată de exploatarea prin muncă, cu aproximativ 20%, iar obligarea la cerşetorie şi comiterea de infracţiuni în jurul procentului de 7%.