x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Majoritatea americanilor sunt de acord cu eliminarea vizelor turistice pentru români

Majoritatea americanilor sunt de acord cu eliminarea vizelor turistice pentru români

31 Mar 2022   •   13:08
Majoritatea americanilor sunt de acord cu eliminarea vizelor turistice pentru români

Circa 53% dintre americani sunt de acord cu eliminarea vizelor turistice pentru români, arată un sondaj realizat în SUA de The Bullfinch Group în parteneriat cu INSCOP Research, în perioada 19 - 23 februarie 2022.

Studiul arată că 53% dintre americani susțin această măsură, 21% se opun iar 25% sunt neutri. 

Prin urmare, 57% din electoratul Partidului Democrat susține această măsură, 15% se opun și 28% sunt nehotărâți. 

De asemenea, și 50% dintre votanții Partidului Republicani sunt de acord cu eliminarea vizelor pentru români, 29% se opun, iar 21% sunt nehotărâţi.

Dintre americanii independenți, 54% vor anularea vizelor pentru români, 21% se opun și 25% sunt neutri. 

Programul Visa Waiver al Departamentului pentru Securitate Internă din SUA permite cetăţenilor din 40 de ţări să călătorească în SUA în scop de turism sau afaceri pentru o perioadă de 90 de zile fără a avea nevoie de viză.

"Datele noastre arată clar că americanii au o opinie foarte bună despre ţările aliate care susţin politicile SUA în întreaga lume şi că americanii nu percep România ca pe o sursă de imigraţie ilegală. De aceea, majoritatea americanilor susţin includerea României în Programul Visa Waiver; procentul celor care se opun este semnificativ mai mic. De asemenea, este foarte relevant că nu există absolut nicio categorie de populaţie pe care am testat-o în SUA în care procentul celor care se opun eliminării vizelor pentru cetăţenii români să fie mai mare decât procentul celor care susţin eliminarea vizelor", spune Brett Loyd, preşedinte şi CEO al The Bullfinch Group.

Cercetarea ar putea ajuta la o decizie a autorităților americane pentru admiterea României în Programul Visa Waiver.

"Datele arată foarte clar că ponderea populaţiei SUA, a votanţilor înregistraţi, a votanţilor din toate spectrele politice (democraţi, republicani sau independenţi) care susţin eliminarea vizelor pentru cetăţenii români este mai mult decât dublă comparativ cu ponderea celor care se opun eliminării vizelor. Acest lucru poate contribui suplimentar la eforturile de convingere a membrilor Congresului SUA şi ai administraţiei americane de a include România, unul dintre cei mai serioşi aliaţi ai Americii, în Programul Visa Waiver", explică Remus Ştefureac, preşedinte Strategic Thinking Group - Grupul de Gândire Strategică.

Sondajul a fost realizat între 19-23 februarie prin telefon, asupra a 1.044 de votanți înregistrați. 
 

×
Subiecte în articol: viza sua