x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medicamente doar pe hârtie, copii chinuiţi de boală

Medicamente doar pe hârtie, copii chinuiţi de boală

de Monica Cosac    |    07 Sep 2018   •   10:51
Medicamente doar pe hârtie, copii chinuiţi de boală

Absurdul din Sănătatea românească pare să devină o poveste fără sfârşit şi decalează tot mai mult sistemul sanitar autohton de celelalte sisteme europene. Ba nu sunt medicamente, ba sunt, dar n-au hârtii pe baza cărora să poată fi prescrise, ba există şi medicamente şi hârtii, dar nu sunt bani! Într-o astfel de situaţie desprinsă, parcă, din Kafka, se află în prezent şi copiii care au avut ghinionul să se îmbolnăvească de atrofie musculară spinală.

„Este un medicament pentru această boală, care a fost aprobat în decembrie - ianuarie. Am stat până în luna mai pentru publicarea HG 720 care consfinţea că acest medicament este aprobat. Cândva, în luna iulie, s-au publicat protocoalele terapeutice; din acel moment medicamentul trebuia să fie disponibil pentru toţi pacienţii. Sunt puţini pacienţi şi majoritatea sunt copii. Ce s-a întâmplat? Suntem în luna septembrie, spitalele - pentru că e medicament cu eliberare prin spital - nu au primit foaia de buget şi medicii nu pot să prescrie acel medicament. Acel medicament există pe hârtie, dar acei copii se chinuie pentru că, din motive financiare, spitalele nu pot achiziţiona tratamentul”, avertizează Rozalina Lăpădatu, preşedintele Institutului pentru Dezvoltare în Sănătate şi Educaţie (IDSE) şi membru al Coaliţiei pentru Sănătate Europeană.

Cu o situaţie absurdă se confruntă şi familiile copiilor cu purpură trombocitopenică. În acest caz, medicamentul este aprobat de autorităţi, dar nu poate fi administrat pentru că indicaţia de administrare la copii nu este trecută în protocolul terapeutic. Până când medicamentul va parcurge de la capăt toate etapele aprobării, tratamentul care costă între 1.000 şi 3.000 de euro pe lună, va fi suportat din buzunarul părinţilor.

Cei care nu îşi permit din punct de vedere financiar s-au întors la terapia cu cortizon. „Terapia cu cortizon are un efect dramatic asupra copiilor. O să avem nişte copii cu osteoporoză, glaucom şi încetinire de creştere la zece ani”, spune Lăpădatu.

Coaliţia pentru Sănătate Europeană a demarat, ieri, campania „Ai dreptul la sănătate ca în Europa” prin care încearcă să sensibilizeze opinia publică şi autorităţile faţă de problemele pe care le au bolnavii din România.

 

 

×