x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medicii de familie consultă doar contra-cost, din 2018

Medicii de familie consultă doar contra-cost, din 2018

de Monica Cosac    |    22 Dec 2017   •   08:50
Medicii de familie consultă doar contra-cost, din 2018
Sursa foto: bowdenimages/Getty Images/iStockphoto

Sătui să fie ignoraţi constant de autorităţi, doctorii pun piciorul în prag. Organizaţiile reprezentative ale medicilor de familie au anunţat că, începând cu 3 ianuarie 2018, nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, ca urmare a nesemnării actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară.

Medicii de familie atrag atenţia că, în ciuda finanțării crescânde, poporul român este cel mai bolnav din Europa, iar această stare de fapt este consecinţa „unui sistem de sănătate deteriorat, deviat de la direcția firească”. 

După protestul medicilor şi al pacienţilor din 15 noiembrie, premierul Mihai Tudose şi-a manifestat disponibilitatea pentru dialog şi s-a decis formarea unui grup de lucru cu scopul de a răspunde solicitărilor medicilor de familie. Cu toate acestea, problemele doctorilor rămân nerezolvate.

„Rezultatele discuțiilor purtate în ultima lună sunt doar promisiuni, amânări, prevederi echivoce, propuneri rămase în analiză și refuzuri nejustificate ale propunerilor organizațiilor medicilor de familie”, se arată într-un comunicat comun al Societăţii Naţionale de Medicină Familiei (SNMF) şi Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, precizându-se că proiectul de buget pentru 2018 aflat în dezbatere în Parlamentul României, prevede o stagnare la 5,8%  a procentului alocat asistenței medicale primare din Fondul asigurărilor de sănătate, administrat de CNAS, în loc de 10%.

„Deşi medicii de familie sunt baza piramidei sistemului public de sănătate, CNAS, Guvernul şi Parlamentul României aleg să ignore soarta a peste 25.000 de medici şi asistenți medicali”, subliniază reprezentanţii medicilor, precizând că din 3 ianuarie 2018 vor acorda doar servicii contra-cost şi pro bono.

CNAS susţine că 70% din măsurile discutate cu reprezentanţii medicilor de familie au fost incluse în proiectul noului Contract-cadru şi solicită responsabilitate din partea acestora, astfel încât pacienţii să nu fie lăsaţi să sufere.

Bodog promite mai mulţi bani

Ministrul Sănătăţii a reacţionat a anunţul medicilor, promiţându-le mai mulţi bani pentru anul următor. Florian Bodog afirmă că, pe 2018, este prevăzut ca bugetul pentru medicina de familie să fie suplimentat cu 278 milioane de lei.

„Am toată disponibilitatea pentru dialog şi colaborare. Din punctul meu de vedere lucrurile se rezolvă numai la masa dialogului. Trebuie să dăm dovadă de responsabilitate şi să ne gândim la pacienţii noştri, pentru că toţi suntem în slujba lor”, susţine Bodog.

×