x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medicii de familie dau în judecată CNAS, după 4 zile în care cardurile de sănătate nu pot fi validate

Medicii de familie dau în judecată CNAS, după 4 zile în care cardurile de sănătate nu pot fi validate

13 Oct 2016   •   13:05
Medicii de familie dau în judecată CNAS, după 4 zile în care cardurile de sănătate nu pot fi validate

Medicii de familie acuză CNAS de iresponsabilitate în asigurarea sănătății pacienților prin proasta gestionare a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate, după ce sistemul cardurilor de sănătate a devenit indisponibil și cer demiterea celor responsabili.

"Așa cum am mai atras atenția public, în Contractul-cadru, pe baza căruia se contractează întreaga activitate din sistemul de sănătate, există nenumărate obligații, sancțiuni și imputări pentru furnizorii de servicii medicale referitoare la sistemul informatic, dar CNAS nu are nici obligații, nici sancțiuni în privința nefuncționării sistemelor informatice. Legiuitorii nu au prevăzut și nu au acceptat proceduri sau soluții de rezervă de validare și raportare în condițiile în care PIAS nu funcționează. Această situație nu mai poate fi tolerată", se arată într-un comunicat de presă emis, azi, de Societatea Națională de Medicină Familiei (SNMF).

Medicii de familie se plâng că își asumă riscul de a lucra offline, iar serviciile efectuate în afara prevederilor contractuale le sunt imputabile în mod direct.

    "Nu mai acceptăm să ne asumăm riscul de a lucra offline când sistemele nu funcționează, deoarece riscăm imputarea unor sume impresionante. Serviciile efectuate în afara prevederilor contractuale sunt imputabile medicilor, inclusiv costurile derivate din acestea. Pacienții noștri sunt cei care au cel mai mult de suferit de pe urma acestor grave disfuncționalități, iar noi suntem nevoiți să fim părtași la un atac la dreptul bolnavilor de a-și primi medicamentele de care au nevoie", se mai arată în comunicat.

×
Subiecte în articol: card de sanatate