x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Mii de persoane la protestele antiguvernamentale în marile oraşe ale ţării

Mii de persoane la protestele antiguvernamentale în marile oraşe ale ţării

13 Aug 2018   •   06:42
Mii de persoane la protestele antiguvernamentale în marile oraşe ale ţării

Mii de persoane au participat la protestele antiguvernamentale organizate duminică seara în marile oraşe din ţară, câte 2.000 de manifestanţi fiind în Sibiu, Iaşi şi Cluj şi peste 500 în Braşov. Proteste cu participare mai redusă au avut loc şi în alte oraşe din ţară, precum Bistriţa şi Oradea.

 

Peste 2.000 de protestatari au mărşăluit timp de aproape patru ore pe un traseu de 14 kilometri, ocolind Piaţa Mare din centrul istoric, în drum spre sediul Organizaţiei Judeţene a PSD, pentru a nu deranja un concert al Feliciei Filip. 

La recomandarea jandarmilor, miile de protestatari cu vuvuzele, care scandau "Jos PSD", "Demisia", "Jos Dragnea", "Jos Guvernul", au mers în coloană pe strada Mitropoliei direct la sediul PSD, evitând pietonala Nicolae Bălcescu şi Piaţa Mare, ca să nu-i deranjeze pe alţi câteva mii de melomani strâns la concertul Feliciei Filip. 

După terminarea protestului, un bărbat a revenit în faţa sediului PSD, păzit de jandarmi şi a adresat injurii, motiv pentru care a fost legitimat şi luat de jandarmi. 

La Sibiu nu s-au înregistrat alte incidente în cele trei zile de proteste şi marşuri împotriva PSD. Protestele au fost autorizate de Primăriei, însă s-au prelungit pe un traseu care nu a fost aprobat, până la sediul PSD. 

Peste 2.000 de persoane au luat parte duminică seara la mitingul de protest "Nu cedăm" în municipiul Iaşi. 

După aproape două ore de proteste, manifestanţii au părăsit Piaţa Unirii pentru a pleca în marş pe arterele principale ale oraşului. Înfăşuraţi în drapelul naţional, fluturând steaguri tricolore sau ale UE ori SUA, manifestanţii au suflat în vuvuzele şi fluiere şi au scandat lozinci antiguvernamentale şi împotriva coaliţiei de guvernare, cerând şi demisia guvernului. După ce au străbătut mai bine de o oră străzile principale din Iaşi, manifestanţii au revenit în Piaţa Unirii strigând, printre altele, "Nu se mai poate, vrem anticipate", "România liberă", "Nu cedăm, nu cedăm". 

În ciuda scandărilor şi a gălăgiei făcute de vuvuzele, protestul a fost paşnic, lipsit de incidente. 

Aproximativ 2.000 de persoane au mărşăluit duminică seara pe străzile din Cluj-Napoca, protestând împotriva guvernului şi cerând alegeri anticipate. Manifestanţii au blocat, iniţial, intersecţia din faţa Prefecturii Cluj, însă după o vreme s-au retras si au permis autobuzelor şi maşinilor să circule. 

În timpul protestului, oamenii au cântat Imnul Golanilor, Imnul României şi s-au prins într-o horă pe melodia lui Victor Socaciu, "Mama lor de hoţi". Ulterior, unul dintre protestatari a montat pe carosabil un cort, iar cele aproximativ 200 de persoane rămase în stradă la ora 22,00 s-au aşezat pe asfalt, strigând "Nu plecăm!", "Bucureşti, nu uita, Clujul e de partea ta!", "Hoţii, hoţii!". 

Grupul de manifestanţi a fost, pentru mai mult de o oră, păzit de un cordon de jandarmi, plasat pe linia mediană a bulevardului, pentru ca pe o bandă să poată circula maşinile şi transportul în comun. Câteva zeci de persoane au rămas în zonă şi după miezul nopţii. 

Aproximativ 500 de braşoveni au protestat duminică seara pentru a treia zi consecutiv împotriva Coaliţiei PSD-ALDE şi a Guvernului. Numărul protestatarilor a fost mult mai mic faţă de serile precedente, când în stradă s-au aflat peste 4.000 de oameni. 

Duminică seara s-au adunat, începând cu ora 18,00, în faţa Prefecturii, apoi, în jurul orei 20,00, s-au deplasat pe strada Republicii, în Piaţa Sfatului, unde au rămas aproximativ două ore. 

Traseul a fost unul mult mai scurt faţă de serile trecute când protestatarii au mărşăluit până aproape de miezul nopţii pe marile bulevarde ale Braşovului. Participanţii la protest au scandat ''Demisia'', ''PSD-ciuma roşie'', ''Hoţii'', ''Alegeri anticipate'', ''Fără penali la guvernare''. 

Aproape 150 de orădeni au ieşit duminică seară să protesteze împotriva Guvernului. Aceştia s-au adunat după ora 20,00 în Piaţa Unirii şi au parcurs un marş prin oraş, pe un traseu scurt, pentru a trece prin faţa sediului PSD Bihor. 

Având pancarte, tricouri inscripţionate şi drapele româneşti, oamenii din piaţă au discutat între ei, apoi au scandat lozinci anti PSD - "Jos, Guvernul", "PSD, ciuma roşie". Mulţimea s-a deplasat apoi în marş pe străzile General Moşoiu, Parcul 1 Decembrie, strada Independenţei, unde s-au oprit circa cinci minute în faţa clădirii sediului PSD Bihor şi au revenit în Piaţa Unirii. 

La ora 22,00, manifestaţia s-a încheiat fără incidente. 

Doar aproximativ 50 de persoane au mai ieşit să protesteze, duminică seara, în faţa Palatului Administrativ din municipiul Bistriţa, în marea majoritate fiind vorba de tineri, unii venind însoţiţi de copii. Protestatarii au început să se adune în piaţă începând cu ora 19,00 şi au adus cu ei steaguri, vuvuzele şi fluiere. 

Abia după aproximativ două ore au început şi scandările împotriva guvernului şi PSD: "Hoţii", "Jos PSD", "PSD, ciuma roşie", "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta", "Demisia". După ora 21,00, oamenii au început să plece, gradual, din faţa Palatului Administrativ. Nu au fost înregistrate incidente. AGERPRES

×