x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Obligații pentru românii din Italia. Ce trebuie să știe cuplurile care se căsătoresc. Cerințe pentru copiii născuți acolo

Obligații pentru românii din Italia. Ce trebuie să știe cuplurile care se căsătoresc. Cerințe pentru copiii născuți acolo

de Redacția Jurnalul    |    17 Ian 2023   •   11:20
Obligații pentru românii din Italia. Ce trebuie să știe cuplurile care se căsătoresc. Cerințe pentru copiii născuți acolo

Românii din Italia care vor să se căsătorească sau dau naștere la copii în această țară trebuie să știe că au mai multe obligații.

Obligații pentru românii care se căsătoresc în Italia sau ai copii se nasc acolo
Consulatul General al României la Torino transmite ce obligații au părinții români ai copiilor născuți în Italia sau cuplurile de români care s-au căsătorit acolo.

Aceștia trebuie să ceară înscrierea certificatului de căsătorie sau cel de naștere a copiilor în registrele stare civilă și de evidență a populației din România. 

"Dacă nașterea s-a produs în străinătate, în speță în Italia, este obligatorie înregistrarea nașterii în evidențele românești. În cazul în care există un document italian (certificat de nașetre sau extras de act de naștere), înregistrarea se realizează prin procedura de înscriere/transcriere a acestui certificat în registrele de stare civilă românești, procedură posibilă fie în țară, la domiciliul unuia dintre părinți (cetățean român), fie la misiunile diplomatice ale României în Italia.", anunță MAE.

Termenul legal de la eliberarea documentelor de către autoritățile italiene ori de revenire în țară și până la obținerea actelor eliberate de autoritățile române este de 6 luni. 

Cererea va fi depusă: a) pentru minorii sub 14 ani, de către părinți, b) pentru minorii între 14-18 ani, de către minorul însuși, asistat de părinte, c) pentru persoanele de peste 18 ani, de titular în nume propriu.

Documente necesare

Certificatul/extrasulactului de naștere în original: certificatul de naștere italian apostilat la Prefectura de rezidență sau extrasul actului de naștere italian, internațional, model „multilingue", fără apostilă, conform Conventiei de la Viena din 8 septembrie 1976; în oricare dintre cele două cazuri, documentul italian trebuie să menționeze: data și locul nașterii copilului, numele și prenumele acestuia, numele și prenumele ambilor părinți sau al părintelui unic, după caz. 

- Documentele de identitate ale părinților în original. 

- Certificatele de naștere ale părinților 

- Certificatul de căsătorie al părinților/sentinta judecatoreasca definitiva și irevocabvila/certificat de deces, după caz. 

Mențiuni

- Părintele care solicită înscrierea, trebuie să prezinte în original documentul de identitate românesc valabil (carte de identitate sau pașaport)

- în cazul în care părinții sunt căsătoriți, dar nu dețin certificat de căsătorie românesc, procedura de obținere a acestuia este obligatorie și precede înscrierea/transcrierea nașterii. Acesta trebuie să conțină, obligatoriu, data eliberării, semnătura și stampila autorității care le-a eliberat. 

- este recomandată prezentarea în original sau fotocopie a documentelor opționale menționate mai sus în vederea completării integrale a rubricilor din Registrele de acte de naștere românești.

 

×
Subiecte în articol: romani italia casatorii copii obligatii