Numărul persoanelor nou diagnosticate cu HIV a crescut de la un an la altul, în Europa, atingând cifre record anul trecut, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Sunt peste 160.000 de cazuri noi în întreaga Regiune Europeană a OMS, majoritatea în partea de est a acesteia, iar mai mult de jumătate dintre pacienți au fost purtători ai virusului cu mulți ani înainte de a fi diagnosticați, ceea ce a contribuit la răspândirea continuă a infecţiei. În acest context, OMS a cerut tuturor statelor din această regiune să ia măsuri imediate pentru combaterea HIV, printre acestea regăsindu-se prevenţia și depistarea timpurie.
„Epidemia HIVcontinuă să crească într-un ritm alarmant în Regiunea Europeană, mai ales în partea de Est a acesteia, unde locuiesc aproape 80% dintre cele 160.000 de cazuri noi diagnosticate. Acesta este cel mai mare număr de cazuri noi înregistrate vreodată într-un an. Dacă această tendință persistă nu vom reuși să atingem obiectivul de a pune capăt epidemiei de HIV până în 2030”, avertizează Zsuzsanna Jakab, directorul Biroului Regional pentru Europa al OMS.
Testarea cu întârziere, în special a persoanelor cu risc crescut de infecție, „are ca rezultat un tratament tardiv și contribuie la răspândirea continuă a infecției cu HIV”, mai spune Zsuzsanna Jakab, îndemnând toate țările să acționeze acum pentru a stopa epidemia HIV în Europa.
Datele Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC) arată că doar în Uniunea Europeană și Spațiul Economic European (UE /SEE), în fiecare an se raportează peste 29.000 de noi cazuri de infecție HIV, iar peste jumătate dintre diagnosticările raportate au loc într-un stadiu avansat al infecției.
„În medie, durează aproximativ trei ani de la momentul infectării unei persoane până când aceasta este diagnosticată, ceea ce este mult prea mult. Acest lucru duce la rezultate mai slabe pe termen lung în domeniul sănătății pentru mulți oameni care sunt diagnosticați cu întârziere și, de asemenea, sporește riscul transmiterii ulterioare a infecției cu HIV. Două treimi, adică 68%, din noile cazuri diagnosticate cu SIDA în regiunea UE/SEE au avut loc în termen de numai trei luni de la diagnosticarea cu HIV, ceea ce indică faptul că acești oameni au suferit infecția cu mai mulți ani în urmă”, explică dr. Andrea Ammon, Directorul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.
Diagnostic precoce - speranța de viață mai mare
Pentru a reduce numărul de viitoare infecții cu HIV, atât reprezentanţii OMS, cât și ai Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor au subliniat că Europa trebuie să se concentreze pe luarea, cu prioritate, a unor măsuri de prevenire eficiente, pe furnizarea de servicii de consiliere și testare a HIV (inclusiv servicii de diagnosticare rapidă și auto-testarea HIV) şi pe asigurarea accesului rapid la tratament pentru toţi cei diagnosticaţi, indiferent de stadiul infecției.
Informarea şi sensibilizarea populației, promovarea sexului sigur, a prezervativelor și a terapiei de substituție, dar și furnizarea de programe de seringi de schimb și profilaxia pre-expunere pentru HIV, se numără printre măsurile de prevenire recomandate de OMS.
„Pentru a stopa epidemia de HIV/SIDA în Europa trebuie avem diferite strategii de testare timpurie, mai ales pentru populațiile vulnerabile, și aici mă refer inclusiv la servicii de diagnostic rapid, la testarea HIV de către furnizorii non-medicali, precum și la autotestarea HIV”, a declarat dr. Miljana Grbic, şef al Biroului OMS pentru România.
Biroul Regional pentru Europa ala OMS include 53 de state membre, fiid cea mai întinsă dintre toate regiunile organizației.