x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ororile din Spitalul Sfântul Pantelimon. 19 pacienți s-au stins din viață în câteva zile

Ororile din Spitalul Sfântul Pantelimon. 19 pacienți s-au stins din viață în câteva zile

de Redacția Jurnalul    |    12 Apr 2024   •   19:15
Ororile din Spitalul Sfântul Pantelimon. 19 pacienți s-au stins din viață în câteva zile

Știm că sistemul sanitar din România lasă mult de dorit. În timp ce unele cadre medicale sunt dedicate, altele tratează lucrurile cu superficialitate și chiar cruzime, fără empatie și etică profesională.

Directoarea de îngrijiri medicale din Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală acuză doi medici de  la ATI că au redus intenționat dozele de medicament care îi ținea în viață pentru a elibera paturile mai repede. Astfel  că în doar 4 zile au murit nu mai puțin de 19 oameni.

Ministrul Sănătăţii urmează să trimită la fața locului Corpul de Control pentru a ancheta aceste acuzaţii şocante.

La sfârşitul săptămânii trecute, 19 oameni au murit la ATI iar directoarea de îngrijiri medicale nu mai este dispusă să ascundă lucrurile și a reclamat crimele. 

Asistenta a sunat-o pe directoarea de îngrijiri medicale, care aia a depus mai departe sesizarea. Decesele suspecte au avut loc între 4 şi 7 aprilie, transmite observatornews.ro.

"Asistenta a ridicat această suspiciune, că medicii ar fi scăzut în mod deliberat doza de noradrenalină, nu se ştie din ce motive. Nu poate să existe justificare. Pare o situaţie halucinantă. Lăsăm ancheta să-şi desfăşoare cursul", spune Bogdan Socea, managerul Spitalului Pantelimon

"Anumiți doctori din Terapie Intesivă spuneau să se scadă dozele la anumite substanţe vasopresoare. Sunt foarte mulţi pacienţi în Unitatea de Primiri Urgenţe, nu aveau loc în Terapie Intesivă şi voiau să elibereze locurile", afirmă o sursă din spital. 

Noradrenalina este o substanţă vitală pentru pacienţii aflaţi în stare gravă. Comisia de anchetă a spitalului a stabilit că existau doze suficiente pentru a le administra pacienţilor cantitatea corectă. 

"Este un analog sintetic al unui hormon natural pe care noi, alături de adrenalină, le eliberăm în condiții de stres tocmai pentru a se menține componentele vitale. Doză se stabilește pe micrograme pe kilogram corp. Trebuie văzut ce doze au avut acești pacienți și nu se crește la nesfârșit, există niște paliere de doze peste care dacă mai crești nu mai obții niciun beneficiu. Nu se scade brusc, se scade treptat în funcție de pacient", explică Elena Copaciu, medic ATI la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș.

80 de decese în luna martie 2024

"Monitorizăm activitatea din spitalul Pantelimon, încă din luna decembrie a anului trecut, în urma sesizărilor unor pacienți, dar și a unor medici din spital. Au fost într-un weekend, în cursul lunii martie, parcă, sfârșitul lunii februarie 46 de decese. Atât în terapie intensivă cât și pe secții. Nu e vorba de îngrijirea pe care o face asistentamedicală, este vorba despre îngrijirea pe care ar trebui să o facă medicul. Au fost situații când dulapul c\nd mendicamente a fost încuiat", afirmă Vasile Barbu, Protecția Pacienților. 

"Mâine dimineaţă, corpul de control al MS va fi prezent acolo, de asemenea, am rugat ca un reprezentant al colegiului medicilor. Va sosi acolo. De asemenea, managerul din spital evaluează situaţia, să vadă dacă are legătură cu realitatea. Vorbim de o decizie medicală şi deciziile medicale şi resonsabilitatea pentru ele aparţin exclusiv medicilor", anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. 

"Sunt asistenți și infirmieri care au înregistrări și s-au dus mai departe. Nu se mai face treabă pe Terapie Intensivă și mor pacienții. E grav! Nu mai sunt îngrijiți! Se moare mai mult ca înainte!",  spun e o sursă din spital.  

"Nu am avut niciodată 20 de decese în 2, 3 zile. Mi se pare foarte mult", comentează Elena Copaciu, medic ATI la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș: 

În luna martie, 80 de persoane au murit la ATI în Spitalul Pantelimon.

Medicii neagă

Acuzațiile sunt negate de medici,  care spun că ar fi rezultatul unui conflict între fosta şi actuala conducerea a secţiei ATI. 

"Acuzaţiile sunt extrem de grave şi nu numai că sunt grave, sunt aberante. Directoarea de îngrijiri are probabil o diplomă de asistentă. Nu poţi să vorbeşti şi să faci asemenea afirmaţii, vezi Doamne te-a sunat o asistentă din Terapie", spune Toni Popescu, medic specialist la chirurgie, lider Sanitas.

Pe secţia ATI a Spitalului Panteimon sunt 13 medici şi alte 3 posturi în procedura de concurs, la un număr de 25 de locuri pentru pacienţi.

 

×