În toată țara sunt proteste și se intră chiar în a doua săptămână în care, în multe locații, ghișeele vor fi oprite timp de o oră și jumătate. Până acum, nu au fost chemați nici la discuții, nici la negocieri, spun salariații, care recunosc că au privit uimiți la toată gâlceava provocată de pensii pe care chiar ei ar trebui să le calculeze. Și nu sunt deloc puține. Conform Casei Naționale de Pensii, România are peste 4,6 milioane de pensionari.
Dolj, Călărași, Sălaj, Maramureș, Sibiu, București, Olt, Argeș, Brașov, Botoșani, Alba, Teleorman, Galați, Ilfov sunt o parte din județele în care Casele de Pensii aveau angajații în stradă, în timp ce la centru guvernanții se certau pe Legea Pensiilor. Dar dacă neînțelegerile din Guvern au luat sfârșit odată cu avizul dat de Ministerul Finanțelor pentru legea prin care ar urma să fie majorate pensiilor românilor, protestele funcționarilor par departe de final. Intră deja în a doua săptămână în care sunt închise ghișeele de relații cu publicul, în semn de protest pentru salariile pe care angajații le vor egalizate la nivelul celor din aparatul central, adică cele de la Casa Națională de Pensii.
Nicăieri în țară nu au fost incidente cu oamenii care au fost nevoiți să aștepte redeschiderea ghișeelor, de parcă așa cum ei așteaptă creșterea pensiilor, îi înțeleg și pe funcționari că vor salarii mai mari.
Am stat de vorbă cu reprezentanți ai salariaților din mai multe case de pensii din țară și ne-au povestit cum realitatea din teren nu prea are nicio treabă cu cea de la Capitală. De doi ani, în instituții se lucrează la evaluarea dosarelor de pensii, etapă premergătoare recalculării. Și nu s-a încheiat, iar mesajele care vin sunt că nici nu se va termina la timp, în așa fel încât din ianuarie 2024 să înceapă recalcularea. În cele mai multe locuri, din motive tehnice, ce țin de programele folosite în lucru. Unele dosare sunt lucrate de cinci ori sau de șapte ori, în cazul Casei de Pensii Maramureș, pe calculatoare și imprimante care au fost închiriate de instituție, ca să poată face evaluarea.
„Posturile sunt blocate, volumul de muncă este extraordinar de mare, programul informatic dă erori”
„Acum, guvernanții sunt hotărâți să pună legea în aplicare, pentru că îi presează UE, resursele noastre fizice și tehnice sunt însă foarte scăzute. Posturile sunt blocate, volumul de muncă este extraordinar de mare, veniturile sunt mici. Avem aici 150.000 de pensionari, multe dosare sunt cu grupe de muncă și sunt greu de evaluat și de recalculat. În 2021 au fost închiriate calculatoare și imprimante, programul informatic dă erori, lucrăm un dosar și de șapte ori și este o muncă infernală, iar noi nu știm dacă va fi gata evaluarea. Legea pensiilor este foarte grea și totul se răsfrânge asupra funcționarilor. Nu vom renunța la proteste și vom opri activitatea în fiecare zi de la ora 10 la ora 11”, a declarat, pentru Jurnalul, Georgeta Vasile, reprezentantul salariaților Casei de Pensii Maramureș.
„Nu ne-a chemat nimeni, singurii care ne-au băgat în seamă ați fost dumneavoastră și colegii dv. din presă. Este deja foarte mult de muncă și să știți că imediat ce apare o informație în spațiul public, oamenii vin și își cer drepturile. Seara este la televizor, dimineața, oamenii întreabă la ghișee și trebuie să le explicăm faptul că trebuie ca legile să fie publicate, că ele au un termen de intrare în vigoare. Sunt tot felul de probleme și situații și mă gândesc, de exemplu, doar la ajutorul de deces pe care îl solicită toată lumea. Dacă oamenii sunt nemulțumiți, spun că nu vrem noi. E mult de muncă! Din echipa care făcea evaluarea dosarelor de pensii au fost colegi care și-au dat demisia, au trebuit angajați alții”, povestește mâhnită Gabriela Lungu, de la Casa de Pensii Brașov
„Să aibă grijă și de noi”
Toată luna noiembrie se anunță a fi una cu proteste în fața sediilor Caselor de Pensii. Salariații spun că decembrie le va înteți greva, pe care intenționează să o mute, sub forma unor mitinguri, la București.
„Recalcularea ar trebui să înceapă la 1 ianuaria 2024 și să intre în plată la 1 septembrie 2024. În Argeș sunt 145.000 de dosare, este o muncă enormă, vin deja oameni să ne întrebe, iar nouă nu ne-a venit să credem ce discuții au fost pe lege. Pensionarii au dreptul să își primească banii, la fel cum și noi avem dreptul să ni se majoreze salariile. Nu ne-a ascultat nimeni până acum, au mai fost promisiuni, toate fără niciun rezultat”, spune Paul Munteanu, reprezentant al salariaților Casei de Pensii Argeș.
La Galați, 90 la sută din personal este zilnic în fața instituției. Au decis de comun acord să țină deschis un singur ghișeu, cel la care se depun actele pentru a primi ajutorul de înmormântare. „Noi muncim să fie totul corect și legal. Chiar am trimis amendamente pentru o formă a Legii pensiilor așa cum o vedem și noi, de la realitatea din teren și sperăm să fie o formă bună a actului. Oamenii nu au nicio vină, dar noi suntem ultimii funcționari rămași cu grila de salarizare nemodificată de ani de zile”, a declarat, pentru Jurnalul, Mihaela Iacob, de la Casa de Pensii Galați.
Funcționarii Caselor de Pensii spun că sistemul nu este pregătit și nu vor putea fi respectate termenele pentru recalcularea pensiilor. La unele ghișee, deja vin pensionarii să întrebe de majorări.
„Nu facem față volumului de muncă! Nu știu dacă dosarele de pensii vor fi gata pentru a intra în plată în septembrie 2024”
Georgeta Vasile, Casa de Pensii Maramureș
„Deocamdată s-a stabilit că vom merge la proteste în București, în decembrie. Nu avem data exactă pusă în calendarul grevei”
Paul Munteanu, Casa de Pensii Argeș
„Vom protesta până când vom fi luați în considerare. Noi avem de recalculat 134.000 de dosare. Nu am oprit activitatea, dar nici așa nu ne-a ascultat nimeni”
Gabriela Lozincă, Casa de Pensii Bihor