x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pericolul din farfurie. Șocant: Scoicile „proaspete” din Marea Neagră, pline de metale grele și substanțe cancerigene

Pericolul din farfurie. Șocant: Scoicile „proaspete” din Marea Neagră, pline de metale grele și substanțe cancerigene

de Redacția Jurnalul    |    20 Mai 2024   •   15:15
Pericolul din farfurie. Șocant: Scoicile „proaspete” din Marea Neagră, pline de metale grele și substanțe cancerigene

Românii care merg la restaurant pentru a savura scoicile din Marea Neagră riscă să dezvolte ulterior grave probleme de sănătate.

Pescarii adună midii din zone interzise, unde poluarea este la niveluri foarte ridicate. Reporterii observatornews.ro. au adunat scoici și rapane din aceste locuri și le-au dus la analize. Rezultatele sunt șocante. Substanțe cancerigene cu valori uriașe și metale grele cu efecte dezastruoase. Deși colectarea din bazine portuare este considerată infracțiune, autoritățile nu au dat niciodată vreo amendă. 

Românii au consumat, în 2023, fructe de mare în valoare de 10 milioane de euro, iar cele mai apreciate au fost scoicile proaspete din Marea Neagră.

Porturile românești la Marea Neagră sunt foarte aglomerate după începutul războiului din Ucraina. Navele așteaptă zile întregi, ancorate în radă și poluează. 

Suntem lângă digul de Sud, din Agigea, judeţul Constanţa. De când a început războiul din Ucraina, toate porturile româneşti de la Marea Neagră sunt ultra-aglomerate. Navele aşteaptă cu zilele, sau chiar săptămânile, ancorate în radă şi... poluează. 

Midiile sunt ușor de cules deoarece sunt lipite de pietre ori de stabilopozii scufundați. Se găsesc astfel la adâncimi de un metru. 

Reporter- pescar: Sunt proaspete? Sunt bune?

- Sunt proaspete.

- Dar aici unde suntem, în bazin?

- Nu ştiu, nu e bazin aici. Portul e în partea aia, acolo. 

În bazinul portuar, pescarii au venit pregătiți să colecteze sute de kilograme de scoici. Au scafandru, plase, găleţi pentru transport şi o dubă frigorifică. După câteva ore, pleacă. Mașina plină cu midii ajunge la un centru de colectare din Constanța. 

Reporter- pescar: Nu e nimic ilegal.

Gabriel Popescu, Director Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură: Nu este într-o zonă care să permită recoltarea şi, ulterior, punerea pe piaţă a acestor produse. 

Reporter- pescar: Nu e bazinul portului acolo. Este...

- E sau nu e o problemă de scoatere de acolo?

- E singura zonă în care sunt (n.r. scoici).  

Există trei zone autorizate pentru recoltare. Perişor - Chitu, Năvodari - Port Constanţa şi Agigea - Mangalia. În total, zeci de kilometri de apă limpede de unde pot fi scoase moluştele. Doar că, în bazinele portuare, accesul este mai uşor. 

Înapoi la digul din Agigea.

Valentin Marcoci: Apa e foarte tulbure, bineînţeles că este plină de hidrocarburi, foarte multe vapoare. Scoicile filtrează apa şi, automat, tot ce este nociv ele trag.

Problele au fost trimise pentru analize şi testare în două dintre cele mai importante laboratoare din țară.

Valentin Marcoci-reporter: Are gust de motorină (n.r. apa)

- Ăsta este şi motivul pentru care nu trebuie să le mâncăm de aici.

Sub apă, vizibilitatea este aproape zero. Dar fundul mării e plin de scoici mature. Trebuie să adunăm cinci kilograme. Pentru comparaţie, mergem şi pe partea exterioară a digului, acolo unde este legal să recoltezi. Accesul e mult mai dificil, iar adâncimea apei ajunge chiar şi la 20 de metri. Nu poți intra în apă de pe dig. Ai nevoie de barcă şi de echipamente speciale.

Scoicile sunt încă mici. Dar se găsesc rapane numai bune de pus în farfurie. Adică melcii comestibili din mare. Din bazinul portuar din Năvodari, la mai puțin de un kilometru de rafinărie, oamenii scot scoici cu mâinile goale. 

Sorin Bălan, geolog la Institutul Geoecomar: Ar putea exista anumite surse de contaminare. 

Analizele de laborator 

Scoicile şi rapanele recoltate sunt împărțite între cele două laboratoare. În Constanța, analizele se fac pentru metale grele. În Bucureşti, se fac analize de microbiologie şi pentru depistarea hidrocarburilor. Probele au fost duse în condiții optime.

După 30 de zile rezultatele sunt şocante. Scoicile recoltate din bazinul portuar sunt otravă. 

Alexandru Cîrîc, director ICA: Valorile pentru hidrocarburi sunt atât de mari, că noi nu ne-am aşteptat şi nu am găsit niciodată asemenea valori pentru un produs alimentar. 

Mircea Fechet, ministrul Mediului: - Hidrocarburi unde? 

- În scoici. 

- În scoici, hidrocarburi? 

- Vă e greu să credeţi? 

- În lipsa unor dovezi clare, nu aş vrea să panichez populaţia în niciun fel.

Reporter- Alexandru Cîrîc, director ICA: Totalul hidrocarburilor din uleiuri minerale saturate este de 21. Nu există o limită, dar recomandările se duc undeva pe la 2. În cazul hidrocarburilor aromatice din uleiuri minerale, la fel, nu există o limită, dar recomandările se duc la 0.5. Noi avem 7. 

Pentru comparaţie, aceeaşi analiză pentru rapanele recoltate din zonele permise indică cifre de zeci de ori mai mici. Legea nu ţine pasul cu poluarea, astfel încât nu există sancţiuni pentru cei care depăşesc valorile sigure pentru consum.

Gabriel Pănculescu, specialist nutriţie şi boli metabolice: În ultimul timp, hidrocarburile au un nivel din ce în ce mai crescut. Vedem efecte negative, în special pe termen lung, de la dureri de cap, efecte neurologice şi până la anumite riscuri cancerigene care sunt încă în studii.  

Rezultatele arată şi prezenţa metalelor grele în moluşte. Mercur, cadmiu şi plumb. Cu efecte dezastruoase dacă sunt ingerate frecvent. 

Gabriel Pănculescu, specialist nutriţie şi boli metabolice: Iritabilitate, nervozitate, depresie, insomnii, până la, în cazul copiilor, a tulburărilor de creştere, tulburări de dezvoltare. 

Alexandru Cîrîc, director ICA: Este un risc major. Sub nicio formă nu trebuie consumate.

Dan-Lucian Vasiliu, director Geoecomar: Recomandarea noastră este să nu extragem midii pentru consum din port, având în vedere poluarea.

Ce spun autoritățile

Direct responsabil de controale şi sancţiuni, şeful Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură, cere ajutor...

Gabriel Popescu, director Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură: Orice informaţie care ne poate ajuta... Avem şi dorinţa şi capabilitatea de a stopa acest fenomen.

Verificarea și sancționarea colectării ilegale sunt în curtea Ministerului Agriculturii. Ministrul Florin Barbu nu cunoaște fenomenul. 

Florin Barbu, ministrul Agriculturii-reporter: Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură a sesizat această problemă la nivelul Ministerului Agriculturii?

- Nu. Astăzi o să-l chem pe domnul director general. Am spus...

- De acolo se colectează ilegal, deşi este interzis, domnule ministru.

- O să analizez foarte bine acest aspect..

- Asta am vrea. 

- ... și bineînțeles că vom veni cu un comunicat și cu o adresă către dumneavoastră.

După câteva ore, de la Minister ni s-a transmis că moluștele sunt conforme și că inspectorii ANPA supraveghează toate digurile bazinelor portuare și că, în urma controalelor efectuate, nu au identificat nicio ilegalitate. 

(...) reprezentanții Direcției Politici și Inspecții Maritime desfășoară acțiuni de supraveghere, inspecție și control a activităților de pescuit, inclusiv monitorizare electronica. (...) Inspectorii ANPA au realizat, în anul 2024, numai în portul Midia – Năvodari un număr de 17 rapoarte pentru activitatea de control pe uscat, în care nu au fost identificate activități de recoltare a moluștelor sau a rapanelor din bazinul portuar. 

Am găsit noi, așa că am căutat răspunsuri mai sus. Chiar la Comisarul European pentru Agricultură.

Janusz Wojciechowski, comisar european pentru agricultură: Pentru această situaţie e necesară investigaţia autorităţilor naţionale. Voi informa despre această situaţie serviciile comisiei responsabile de siguranţa alimentară.

În Constanţa sunt cinci centre de colectare a scoicilor. Recoltarea ilegală este considerată infracţiune şi ar trebui să fie deschise dosare penale şi să fie sancţionată de la amendă până la suspendarea permisului de pescuit. Doar că, amenzi, nu au fost date niciodată. 

Andreea Filip, reporter Observator: Într-un final, toate aceste ...moluşte, ajung în ceaunele cherhanalelor şi restaurantelor de pe litoral şi nu numai. Apoi... în farfuriile celor care sunt încântaţi când comandă şi primesc: "midii proaspete ...din Marea Neagră." 

×