x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Primăria Capitalei vrea locuitori mai sănătoşi

Primăria Capitalei vrea locuitori mai sănătoşi

de Monica Cosac    |    19 Oct 2018   •   15:10
Primăria Capitalei vrea locuitori mai sănătoşi
Sursa foto: Karina Knapek/INTACT IMAGES

Primăria Capitalei şi-a propus să îmbunătăţească starea de sănătate a bucureştenilor prin dezvoltarea serviciilor medicale, pe de o parte, da şi prin facilitatea accesului populaţiei la aceste servicii. Construirea unor spitale noi în sectoarele 3 şi 6, modernizarea spitalelor aflate în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), dezvotarea reţelei de ambulatorii de specialitate şi extinderea reţelei de medicină şcolară sunt câteva dintre direcţiile cuprinse în proiectul „Strategia pentru Sănătate a Municipiului Bucureşti pentru perioada 2018 – 2020”, aflat pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Strategia PMB prevede, în primul rând, construirea unor spitale noi. În contextul în care toate spitalele aflate în subordinea municipalităţii sunt construite cu peste 50 de ani în urmă, cu circuite medicale nefuncţionale, în care este dificilă respectarea regulilor de curăţenie şi dezinfecţie, iniţiatorii proiectului spun că este nevoie de unităţi medicale „cu circuite funcţionale corecte, cu norme de securitate sporită pentru pacienţi, cu dotări moderne”.

Spitalul Metropolitan este unul dintre noile unităţi medicale din Capitală, care va fi „ridicat de la zero” şi care „reprezintă o soluţie pentru relocarea unor secţii din unele spitale” care nu corespund standardelor moderne de tratament.

Strategia prevede, de asemenea, ridicarea a două spitale noi, în sectoarele 3 şi 6, care vor fi axate, în special, pe tratarea afecţiunilor cronice cu care se confruntă mare parte din populaţia României. Prin urmare aici vor funcţiona secţii de cardiologie, gastroenterologie, oncologie şi diabet şi boli de nutriţie. În cadrul Spitalului de copii „Dr. Victor Gomoiu” este prevăzută înfiinţarea unui Centru de Excelenţă în Oncopediatrie.

Proiectul PMB prevede, totodată, extinderea şi modernizarea mai multor spitale: Spitalul „Th. Burghele”, Spitalul „Sf. Luca”, Spitalul Filantropia, Spitalul „Nicolae Malaxa” şi Spitalul de Ortopedie Traumatologie şi TBC Osteoarticular Foişor.

Înfiinţarea Reţelei Metropolitane Sfânta Ahata, care va cuprinde mai multe clinici şi centre pentru screeningul cancerului de sân şi a cancerului de col uterin, este un alt proiect cuprins în strategie şi care a fost deja aprobat.

„În fiecare sector al municipiului Bucureşti, vom înfiinţa centre de îngrijire paliativă”, se arată în proiectul PMB, iar pentru un acces mai facil la servicii medicale în cazul dependenţilor de droguri şi bolnavilor psihic, va fi înfiinţat „primul centru medical specializat pentru persoane din grupuri vulnerabile”.

Informatizarea serviciilor de medicină şcolară

„În următoarele şase luni, dorim să implementăm cel mai ambiţios proiect informatic. Toate cabinetele medicale şcolare (...) vor fi interconectate prin intermediul unui program care va permite înregistrarea electronică a tuturor datelor medicale ale unui copil, în deplină siguranţă şi confidenţialitate”, se arată în strategia municipalităţii, precizându-se că este vorba de informaţii precum: bolile cronice ale copilului, alergii, greutate, înălţime etc.

„Dacă un copil se va duce la o consultaţie medicală la cabinetul şcolar, părintele va primi o notificare pe sms sau pe email împreună cu recomandările medicale”, se arată în Strategia Primăriei Capitalei.

În prezent, Primăria Capitalei are în administraţia sa 19 spitale, în structura cărora funcţionează 5.710 paturi de spitalizare continuă şi 744 de paturi de spitalizare de zi.

Vouchere pentru aparate dentare fixe

După ce, în luna iunie, CGMB a aprobat acordarea unui sprijin financiar în valoare de 750 de lei pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 şi 16 ani din Bucureşti, care au nevoie de aparat ortodontic mobil, consilierii

generali ai Capitalei au adoptat, ieri, o altă hotărâre potrivită căreia vor putea fi date ajutoare financiare şi pentru alte tipuri de aparate dentare. Astfel, copiii cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani vor putea beneficia de vouchere în valoare de maximum 990 de lei pentru aplicarea de aparate ortodontice fixe. Proiectul „Smile” va avea un buget multianual de 34,8 milioane lei, iar în 30 de zile ASSMB trebuie să publice regulamentul în vederea implementării acestuia.

 

 

 

×
Subiecte în articol: sanatate bucuresteni