După ce au golit rafturile magazinelor alimentare, de teama unei posibile carantine impuse de epidemia de Coronavirus, românii au început să golească și rafturile farmaciilor. Unii au început să facă stocuri de produse farmaceutice gândindu-se că acestea vor dispărea de pe piață, alții de teamă că prețurile medicamentelor ar putea exploda, cum s-a întâmplat în cazul măștilor de protecție, și nu-și vor mai permite să le achiziționeze. Reprezentanții producătorilor de medicamente spun însă că, până în prezent, nu sunt semnale despre posibile riscuri în aprovizionarea pieței din România cu din cauza epidemiei de coronavirus. De asemenea, eventualele creșteri ale prețurilor medicamentelor pe fondul scumpirii materiei prime vor fi suportate de către producători, nu de pacienți. Prin urmare, Dragoş Damian, director executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), le recomandă românilor să nu își facă stocuri.
Reprezentanții Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) spun că, până acum, nu există probleme de producție în domeniu în România sau de aprovizionare a farmaciilor din cauza epidemiei mondiale de coronavirus.
„Materiile prime pentru fabricarea medicamentelor, în marea lor majoritate, vin din India și China, adică exact unde a început criza. Semnalul pe care îl avem din China este că fabricile și-au reluat producția și probabil că respectivele materii prime vor ajunge peste tot în Europa, inclusiv în România. Situația nu e doar în România, ci în întreaga Comunitate Europeană. Producătorii din țară au stocuri de materii prime și produse până iunie-iulie-august, de la caz la caz. Din ce știu eu, nu există penurie de medicamente la ora actuală, dar sigur că, dacă se prelungește perioada crizei și dacă apar alte carantine, aceste probleme apar. Nu numai la medicamente, ci peste tot. Recomandarea noastră este ca pacienții să nu-și facă stocuri pentru că: 1. Nu există un medicament contra Coronavirusului; 2. Aceste medicamente au un termen de valabilitate și vor da banii degeaba; 3. Nu trebuie luat niciun medicament fără sfatul medicului sau al farmacistului. De orice stocuri de medicamente, poate în afară de o cutie de paracetamol, nu ar trebui făcute. Iar pacienții cronici știu deja că ei trebuie să aibă un stoc de 2-3 luni”, a explicat, pentru Jurnalul, Dragoș Damian, director executiv PRIMER.
Medicamente din Italia, în carantină
Însă, o parte dintre medicamente, materii prime și piese de schimb pentru echipamentele din fabricile producătorilor români sunt importate din Italia, care, începând de luni seară, este în carantină totală. „Problemele pe care noi le avem sunt cu transportul de medicamente din Italia, unde acum este carantină totală, și nu știm ce o să facem. Așteptăm informații de la transportatori în următoarele 2 săptămâni. Situația este dinamică”, mai spune Damian.
Pe de altă parte, dacă în viitor va exista o explozie a cererii de medicamente, „va fi o problemă”: „Dacă oamenii își fac stocuri mai mari decât capacitatea de producție pe care o avem, atunci va fi o problemă, pentru că nu o să mai avem materii prime și, în final, n-o să mai avem produse să le băgăm în farmacii”.
Medicamentele au prețuri reglementate prin legislație, iar eventualele creșteri ale costurilor de producție nu se vor regăsi în prețul plătit de pacient, ci vor fi suportate de producător, precizează Dragoș Damian. Acest mai spune că, deocamdată, de la furnizorii de materii prime din China și India nu au fost creșteri ale prețurilor, însă un furnizor alternativ este întotdeauna mai scump: „Am avut situații în care descopeream un alt furnizor de materii prime care costa și cu 50% mai mult. Toate aceste creșteri vor fi la noi, la producători”.
"Prețurile medicamentelor care se dau pe prescripție sunt controlate de Ministerul Sănătății. Orice creștere a acestui preț în farmacie ar însemna o ilegalitate", subliniază Dragoș Damian.
Inovativele, fără riscuri
În acestă perioadă dificilă la nivel global, cauzată de amenințări tot mai mari pentru sănătate, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) își asumă un rol activ în susținerea eforturilor de limitare a impactului răspândirii coronavirusului în România, fiind monitorizate situațiile de risc, a declarat, pentru Jurnalul, Alina Culcea, președinte ARPIM.
„ARPIM monitorizează îndeaproape orice situație de risc cu privire la aprovizionarea de medicamente pe piața din România, printr-un dialog constant cu companiile membre și cu autoritățile. Până în acest moment, nu am primit semnale din partea companiilor membre ARPIM despre posibile riscuri în aprovizionarea pieței din România cu medicamente inovative, din cauza epidemiei de coronavirus”, ne-a spus Alina Culcea.
De asemenea, ARPIM se alătură eforturilor Federației Europene a Asociațiilor şi Industriei Farmaceutice (EFPIA), prin campanii de donații de materiale dezinfectante și de igienă la nivel local. La începutul lunii februarie, EFPIA, din care face parte și ARPIM, a lansat un apel către companiile farmaceutice membre pentru identificarea unor molecule sau instrumente în portofoliile lor pentru a ajuta lupta împotriva coronavirusului. Comunitatea europeană de cercetare a răspuns prompt și în trecut crizelor globale de sănătate. De exemplu, apelurile pentru Ebola și Ebola+ au dus la realizarea a două noi vaccinuri, patru noi diagnostice, precum și noi instrumente de identificare, a explicat Alina Culcea.
APMGR: Taxa clawback, coronavirusul producătorilor de medicamente
Ce impact are epidemia de coronavirus asupra industriei farmaceutice? Vor cere reprezentanţii ei măsuri specifice de susţinere, din partea statului? „Pe termen scurt, impactul va fi limitat, dar pot apărea probleme dacă restricțiile de circulație vor continua sau vor fi probleme de logistică sau restricții de export”, ne-a declarat Valentina Băicuianu, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). „Probabil că vom asista la o creştere a preţurilor materiilor prime, deşi în ultimii ani producătorii s-au confruntat cu creşteri ale preţurilor materiilor prime care nu au putut fi transferate în preţul medicamentelor, acesta având un preţ reglementat, cel mai mic din Uniunea Europeană. La cel mai mic preţ se adaugă taxa clawback care, în acest moment, este la nivelul de 27,65 % din totalul vânzărilor.”
Pentru producătorii de medicamente generice, COVID-19 este taxa clawback: „Ea va închide fabricile”, subliniază Valentina Băicuianu. „În timp ce APMGR a comunicat în repetate rânduri că România are în ţară peste 20 de fabrici producătoare de medicamente generice, că medicamentele generice care tratează milioane de pacienţi români se retrag din piaţă pentru că taxa clawback, împreună cu preţul cel mai mic, fac medicamentele să devină nesustenabile, guvernele ţărilor din Uniunea Europeană consideră producătorii de medicamente generice parteneri strategici - pentru că, în situaţii de criză ca aceasta cu care ne confruntăm, medicamentele generice pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte”.
Băicuianu precizează că, pentru producătorii de medicamente din România, susţinerea din partea statului ar însemna o taxă clawback diferenţiată şi plafonată, de 25 % pentru medicamente inovative şi de 20 % pentru medicamente generice. „Nu este un efort major pentru autorităţi, dar această măsură reprezintă diferenţa dintre a avea sau a nu avea medicamente pentru pacienţii români.” (L.B.)