x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Reacții ca pe stadion la protestul polițiștilor

Reacții ca pe stadion la protestul polițiștilor

de Diana Scarlat    |    25 Feb 2021   •   07:25
Reacții ca pe stadion la protestul polițiștilor

Polițiștii au protestat, ieri, la Cotroceni, pentru a cere creșteri salariale în Ministerul Afacerilor Interne. Deși sindicatele polițiștilor și ale angajaților din penitenciare s-au luptat întotdeauna și pentru drepturile colegilor lor din structurile militarizate, inclusiv din Jandarmerie, care nu au dreptul să fie reprezentați de un sindicat, la protestul de ieri lucrurile au degenerat, iar protestatarii au fost bruscați de colegii lor din MAI. Atacul jandarmilor asupra polițiștilor a pornit după ce s-au lansat fumigene tricolore, ca pe stadion, deși protestatarii din Poliție au scandat până atunci în favoarea creșterilor salariale ale colegilor lor din Jandarmerie. 

 

Protestul cu fumigene de la Cotroceni a fost totalmente diferit de cel din septembrie 2010, când fostul președinte, Traian Băsescu, a avut surpriza unui adevărat asalt din partea angajaților MAI. S-a scandat atunci: „Ieși afară, javră ordinară”, iar cadrele MAI au fost solidare. Protestul de ieri, însă, a arătat o ruptură în interiorul MAI. Polițiștii au fost atacați de colegii lor, jandarmii, pe care i-au acuzat că ar fi primit ordin să-i bruscheze și să-i gazeze. „Polițiștii erau într-o acțiune de pichetare autorizată, la Cotroceni. Jandarmii au fost iritați de faptul că se pichetează Palatul Cotroceni. Polițiștii au scandat: «Jandarmeria ne apără! Jandarmeria trebuie să primească salarii mai mari!». Totul a-nceput când au fost lansate fumigene cu tricolorul. Și cei de la Sanitas au avut astfel de fumigene, dar nu s-a-ntâmplat nimic. Pe mine m-au amendat, pe persoană fizică, anul trecut, în martie, când am pichetat MAI, iar acum aștept decizia instanței, pentru că cei care au scris procesul-verbal nici măcar nu au3ty6  motivat de ce îmi aplică amenda”, a declarat, pentru Jurnalul, Dumitru Coarnă, fost lider al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), actualmente deputat. 

 

Protestatarii, căutați prin genți și legitimați

 

La protestul de ieri au participat, ca de obicei, și sindicaliștii din sistemul penitenciar. Liderul Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP), Ștefan Teoroc, a reprezentat, la rândul său, interesele jandarmilor și pe ale altor colegi din structurile militarizate de apărare, în ultimii 15 ani. Acesta a povestit, pentru Jurnalul, cum jandarmii au fost foarte insistenți și agresivi, pe toată durata protestului, și-au legitimat aproape toți colegii prezenți la manifestație, i-au căutat prin genți și s-au comportat ca și cum ar fi acționat împotriva unor huligani de pe stadion. „Luni ne-au amendat cu 4.000 de lei, pentru că nu am păstrat distanțarea. N-au putut să ne amendeze pentru fumigene, neavând cadrul legal. De fapt, ceea ce susțin ei în legătură cu fumigenele nu este prevăzut în nicio lege. Nu sunt materiale pirotehnice periculoase, ci doar scot fum colorat. Probabil că sunt foarte mulți tineri care doresc să se afirme și fac exces de zel”, a explicat Ștefan Teoroc. Acesta a participat și la „negocierea” la care protestatarii au fost invitați, la Administrația Prezidențială, unde președintele României nu a participat. „Ne-am întâlnit cu un consilier de stat care și-a notat ceva pe o hârtie, câteva minute”, povestește Teoroc.

 

Excesul de zel, din poziția de forță

 

Din punct de vedere psihologic, reacția jandarmilor este explicată prin raportare la structura militarizată din care fac parte. „Și în alte țări s-a întâmplat același lucru. Jandarmeria este o structură militarizată, iar ei își percep colegii din MAI ca pe niște civili, de când Poliția a fost demilitarizată. Astfel se explică de ce nu țin cont de faptul că protestatarii au făcut acțiunea și pentru a le apăra lor drepturile. Este o fractură de percepție. Jandarmii știu că toți protestatarii sunt la fel și că trebuie să acționeze pentru a restabili ordinea”, a explicat, pentru Jurnalul, Tudorel Butoi, psiholog criminalist, fost polițist.

 

După ce mi-au dat amenda, în martie, când am pichetat sediul MAI, mă sunau mai mulți jandarmi, cu număr ascuns, să se scuze că n-au ce să facă, pentru că le impune ministrul Vela să mă sancționeze. Era pe linie de partid.

Dumitru Coarnă, fost lider SNPPC   

×