x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social România e pe dos: a trecut de la prevenție la periculoasa imunizare de turmă, care a speriat chiar și o țară ca Suedia

România e pe dos: a trecut de la prevenție la periculoasa imunizare de turmă, care a speriat chiar și o țară ca Suedia

de Monica Cosac    |    16 Dec 2020   •   10:09
România e pe dos: a trecut de la prevenție la periculoasa imunizare de turmă, care a speriat chiar și o țară ca Suedia

Țara noastră a trecut de la politica de prevenție din primul val către cea de imunizare de turmă în al doilea val al pandemiei de coronavirus, spun specialiștii. În ultima lună, numărul de cazuri a fost scăzut artificial, prin scăderea numărului de teste, dar „rata de pozitivare a testelor rămâne uriașă”, explică medicul și cercetătorul Octavian Jurma, avertizând că, în această perioadă a sărbătorilor, „suntem pe cont propriu”. Și profesorul Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică, prezintă o situație ipotetică, în care oricine poate deveni un fel de moș Crăciun care, fără să vrea, ar putea aduce virusul în familia lui. 

 

„Avem toți exemple de prieteni care s-au infectat, dar a căror familie nu a fost testată, deși trăiesc împreună. Multe astfel de exemple se găsesc chiar în comentariile de pe pagina mea. Familia se izolează, uneori se face și diagnosticul clinic de către medicul de familie și chiar se tratează, dar nu se testează. Chiar și așa, rata de pozitivare rămâne uriașă...”, spune Octavian Jurma, care se declară revoltat că numărul de teste COVID-19 efectuate de autorități continuă să scadă, deși au trecut aproape două săptămâni de la alegerile parlamentare. 

 

Falsa scădere a cazurilor noi

Acesta explică și cum, prin limitarea testărilor, Guvernul Orban s-a putut lăuda cu o scădere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2, când, în realitate, acesta era în creștere. 

„În cele 3 săptămâni din perioada 16 noiembrie - 6 decembrie, când ar fi trebuit să vedem impactul măsurilor din 9 noiembrie, am avut o scădere cumulată a numărului de cazuri cu 26,6%, care a fost salutată ca o victorie a Guvernului și o dovadă de competență în administrarea crizei. Nu s-a lăudat însă nimeni că numărul de teste a scăzut, accidental, în aceeași perioadă, cu 28%. Rezultă că, de fapt, avem o creștere relativă cu 1,4% a numărului de cazuri și curba este de fapt un platou ușor descendent, exact ceea ce ne și așteptam să vedem după măsurile din 9 noiembrie”, explică Jurma, precizând că o curbă descendentă reală este dată de scăderea numărului de cazuri pe fondul creșterii sau menținerii constante a numărului de teste. Beneficiul medical și economic al testelor este enorm în comparație cu orice altă măsură de limitare a pandemiei, consideră cercetătorul, și de aceea mărirea capacității de testare proporțional cu creșterea numărului de infecții trebuie să fie o prioritate.

 

Modelul suedez

Scăderea artificială a numărului de cazuri confirmate nu este un beneficiu în domeniul medical, ci „doar în cel politic, unde prevenția este văzută mereu ca o cheltuială inutilă de timp și resurse”.

În prezent, în România testele sunt făcute doar pentru confirmarea clinică a bolii, iar „evoluția definiției de caz reflectă tranziția de la politica de prevenție din primul val către cea de imunizare de turmă din al doilea val”, mai spune, pe pagina sa de Facebook, Octavian Jurma, precizând că, inițial, acest tip de imunizare a fost și abordarea Suediei și a unor țări din lumea a 3-a. „Acum, Suedia testează la cerere gratuit și își imploră vecinii să le preia din excesul de cazuri grave, în vreme ce medicii își dau demisia din epuizare și frustrare”.

 

Măsurile epidemiologice, decise de politicieni

Medicul subliniază că, la noi, politica epidemiologică a ajuns să fie decisă de partide și politicieni, nu de medici și epidemiologi, iar negocierile pentru funcțiile din Parlament și Guvern ilustrează elocvent gradul de preocupare a liderilor de partid pentru pandemie. „Este imperativ că Ministerul Sănătății să treacă sub conducerea unui om căruia să îi pese mai mult de oameni decât de partid”, subliniază Jurma, adăugând că, până atunci, „suntem pe cont propriu”. „Oricât este de dureros, trebuie să evităm contactul social chiar în această perioadă, care este o sărbătoare a relațiilor dintre noi”.

 

„Am ajuns să facem eforturi enorme doar pentru pentru a mări capacitatea din spitale și a trata boala COVID-19, dar scădem permanent capacitatea noastră de a preveni infectarea, spre disperarea medicilor din spitale și a cetățenilor responsabili”

Octavian Jurma, cercetător

 

„Nu fi ca Moș Crăciun!” 

Și profesorul Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică, subliniază că este nevoie de distanțare, ca să nu explodeze numărul de oameni infectați cu SARS-CoV-2, după sărbători. 

În opinia profesorului clujean, singura soluție ca o familie extinsă să se reunească în siguranță cu ocazia Crăciunului ar fi ca toți membrii acelei familii să se izoleze cu 10 zile înainte de 25 decembrie. Altfel, oricare dintre noi ar putea deveni un Moș Crăciun care, fără să vrea, poate aduce virusul în familie: 

„Pe 20 decembrie, Moș Crăciun a avut o discuție prietenească la o cafea cu un elf pe o terasă închisă - pe 20 decembrie Moș Crăciun a fost expus la COVID-19. Pe 23 decembrie, Moș Crăciun s-a testat COVID-19 (ca să fie sigur înainte să livreze cadourile) și a ieșit negativ. Pe 24 decembrie seara, Moș Crăciun a livrat milioane de cadouri, a mâncat prăjituri și lapte și a pupat milioane de copii (în timp ce era infecțios și asimptomatic). Pe 27 decembrie, Moș Crăciun a dezvoltat simptome și a fost testat pozitiv la COVID-19. Nu fi ca Moș Crăciun! Stai acasă acest Crăciun, ca să nu îți infectezi familia!”, spune Cherecheș. 

 

×
Subiecte în articol: Octavian Jurma razvan chereches