x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Românii se tratează de depresie pe internet

Românii se tratează de depresie pe internet

de Monica Cosac    |    11 Oct 2017   •   09:59
Românii se tratează de depresie pe internet

Oficial, aproximativ  10% dintre români suferă de tulburări depresive, însă specialiştii estimează că în realitate procentul ar fi mult mai mare. Specialiştii atrag atenţia că majoritatea cazurilor de depresie din România nu sunt diagnosticate şi chiar mai multe nu sunt tratate, iar una dintre cauze este că în ţara noastră încă este o ruşine să mergi la psiholog sau la psihiatru. În plus, România se află printre statele cu cel mai scăzut număr de psihiatri raportat la numărul de locuitori.

 “Majoritatea cazurilor de depresie din România nu sunt diagnosticate şi imensa majoritate nu sunt tratate. De exemplu, nişte date - nu numai despre depresie, ci despre tulburările severe – arată că decalajul dintre persoanele diagnosticate şi cele tratate este în Europa de 45% (pentru depresie), în Bulgaria - 69%, în Spania 63% şi de 83% pentru România. Pentru tulburările uşoare, diferenţele sunt, de exemplu, de 79% în Franţa şi de 80% în România”, a declarat prof. dr. Cătălina Tudose, preşedintele Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie, în cadrul unei conferinţe organizate, ieri, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale. Potrivit acesteia, riscul de suicid în ţara noastră este mediu faţă de cel european.

Depresia este o afecţiune severă, iar cei afectaţi au nevoie de asistenţă de specialitate pentru că nu trece dacă este ignorată, atrag atenţia specialiştii în sănătate mintală.  

Conform Uniunii Europene a Medicilor Specialişti, orice persoană cu o tulburare semnificativă, cum este şi depresia, ar trebui să fie consultată de un medic şi de un psihiatru (dacă problema este de sănătate mintală), iar acesta trebuie să evalueze intensitatea afecţiunii şi ce trebuie făcut. Practic, în cazul depresiei, psihiatrul stabileşte dacă pacinetul necesită tratament medicamentos, dacă trebuie trimis la psihoterapeut sau este nevoie de ambele terapii, adică de un tratament integrat. 

Leacul pentru depresie, căutat pe net

Numărul de psihoterapeuţi şi psihiatrii a scăzut însă foarte mult, iar ţara noastră nu are această reţea de specialişti în sănătate mintală, care să fie şi funcţională, spune prof. Cătălina Tudose.

Prin urmare, o mică parte dintre cei care se confruntă cu tulburările depresive şi anxioase ajung la un cabinet de psihoterapie sau la un psihiatru, însă de cele mai multe ori, românii nu apelează la specialişti, ci caută rezolvări pe internet pentru problemele lor.   

“Omul se uită pe net, unde vede tot felul de informaţii - dacă vrei să te simţi bine, cum să-ţi găseşti partenerul, cum să mănânci, cum să faci sex, cum să dormi noaptea – care, de multe ori, n-au nicio legătură”, explică medicul. Astfel, cele mai multe cazuri de depresii rămân netratate.

Potrivit medicului, deschiderea oamenilor de a-şi înţelege stările şi emoţiile este binevenită, însă ar trebui ca aceştia “să aibă cui să le spună, să găsească omul potrivit şi remediile potrivite”.

Prea puţini specialişti psihiatri

Potrivit datelor publicate, ieri, de Eurostat, România se numără printre statele cu cel mai scăzut număr de psihiatri per locuitor. Concret, la nivelul Uniunii Europene, în 2015, erau aproximativ 90.000 de psihiatri, iar nouă țări membre aveau mai puțin de 150 de psihiatri la un milion de locuitori. Cel mai redus nivel se înregistra în 2015 în Bulgaria (76 de psihiatri la un milion de locuitori), Polonia (90), Malta (95), Spania și România (ambele cu 106), Cipru (112), Portugalia (120), Slovenia (128) și Cehia (146).

La polul opus, cel mai mare număr de de psihiatri per locuitor în 2015 era în Finlanda (236), Suedia (232) Olanda (230), Franța (228), Lituania și Luxemburg (ambele cu 225), Germania (223) și Grecia (219).

“Ar fi bine dacă am putea să transmitem acest mesaj: să nu ne fie ruşine de peroblemele psihice şi, dacă avem pe cineva drag care este în impas, este mai bine să intervenim, chiar dacă nu sună prea prietenos, decât să ignorăm problema”, spune prof. dr. Cătălina Tudose, Preşedintele Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie

Potrivit ultimelor statistici ale Organizației Mondiale a Sănătății, pe plan mondial, depresia afectează 322 de milioane de persoane, iar numărul acestora este în creştere, în special în ţările slab dezvoltate. Din 2005 până în 2015, prevalenţa depresiei a crescut în lume cu 18,4%, iar numărul pacienţilor cu tulburări mintale şi de comportament a crescut cu 25% doar în ultimii trei ani.

Ziua Mondială a Sănătății Mintale, marcată în fiecare an pe 10 octombrie, este dedicată educației, la nivel global, în privința tulburărilor psihice și de comportament, precum și combaterii stigmatizării sociale a persoanelor cu afecțiuni mintale.

×
Subiecte în articol: depresivi