x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Şapte cupluri gay îşi caută dreptatea la CEDO

Şapte cupluri gay îşi caută dreptatea la CEDO

de Theodora Şutiu    |    19 Iun 2019   •   09:47
Şapte cupluri gay îşi caută dreptatea la CEDO
Sursa foto: Victor Stroe

Şapte cupluri stabile care aparţin comunităţii LGBTI au dat în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, pentru încălcarea dreptului la viaţă privată. Partenerii susţin că lipsa oricărei forme de recunoaştere a familiei le afectează grav pentru că nu sunt recunoscuţi în unităţile medicale ca aparţinători, prin urmare nu pot avea grijă unul de celalalt la spital, nu pot lua decizii în situații de forță majoră sau nu pot efectua formalitățile necesare în cazul decesului unuia dintre ei.

 

Sprijinite de Asociaţia ACCEPT, cuplurile cer Curţii Europeane a Drepturilor Omului să le respecte dreptul la viaţă: „Am reclamat faptul că statul român şi-a încălcat obligaţia pozitivă de a acorda o formă de recunoaştere şi protecţie legală familiilor formate din cupluri de persoane de acelaşi sex. Mai mult, am argumentat existenţa unui tratamentul discriminatoriu prin care statul român, în mod activ, a modificat cadrul legal după anul 2009 pentru a preveni obţinerea unei forme de protecţie juridică de către aceste cupluri. Am invocat încălcarea art.8 şi 14 din Convenţia Europeană pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale (CEDO) şi dreptul de a nu fi supus discriminării pe criteriul orientării sexuale,” a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului.

Problema parteneriatelor civile

Unul dintre cele şapte cupluri solicită CEDO şi reglementarea parteneriatului civil în România. Victor Ciobotaru este absolvent al Institutului Teologic Adventist și organizează periodic un grup de suport pentru persoanele LGBTI cu credință în Dumnezeu. Florin şi Victor au o relaţie de cuplu de la începutul anului 2015, fiind în al cincilea an de când formează o familie. „Suntem în situația să ne expunem viața privată în presă. Nu ne dorim să fim în centrul atenției, însă trebuie să demonstrăm legiuitorului român că există o nevoie socială pentru reglementarea parteneriatului civil”, a declarat Florin Buhuceanu.

Ce spune CCR

Deşi Curtea Constituționață a României a statuat prin Decizia nr. 534 / 2018 faptul că persoanele LGBTI au un drept constituțional la viață privată și de familie, în realitate aceste drepturi nu se respectă, susţine Asociaţia ACCEPT: „Autoritățile participă în cunoștință de cauză la întreţinerea şi agravarea acestei situații. În ciuda faptului că cele șapte familii pe care noi le reprezentăm trăiesc împreună de ani de zile, sunt cunoscuţi şi acceptaţi de majoritatea celor din jurul lor ca familie (prieteni, vecini, familie extinsă, colegi), legea nu le conferă nicio recunoaştere oficială şi nicio protecţie legală. Argumentul invocat iar și iar – absența nevoii sociale – este unul mincinos”, a declarat Teodora Rotaru, directoare la ACCEPT.

Estimările sociologilor

Sociologii susţin că în present, aproximativ 10% din populație trăiește în cuplu, fără recunoaștere juridică. Din 1993 până în prezent, ponderea românilor care resping persoanele gay a scăzut cu 25%, iar suținerea pentru recunoașterea familiilor LGBTI este în creștere.

Asociația ACCEPT solicită reglementarea parteneriatului civil de peste 13 ani. Din 2008 până astăzi au fost depuse şi dezbătute în Parlament opt propuneri de lege, dar niciuna nu a îndeplinit un număr suficient de voturi.

 

 

×
Subiecte în articol: cupluri gay