x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Schimbări importante pentru români. Cum vor arăta noile CNP-uri

Schimbări importante pentru români. Cum vor arăta noile CNP-uri

de Redacția Jurnalul    |    20 Mai 2024   •   12:30
Schimbări importante pentru români. Cum vor arăta noile CNP-uri

Autoritățile române au decis schimbarea Codurilor Numerice Personale (CNP) ale cetățenilor.

Din cele 13 cifre ale CNP-ului, s-au modificat cele care se referă la locul naşterii.

O fetiţă din Buftea, născută săptămâna trecută, este prima care a primit un astfel de cod. Însă trebuie reținut că actualele codurile nu se schimbă. Buletinele electronice, cu CIP sau fără, sunt următoarele pe listă în procesul de digitalizare a documentelor de stare civilă.

Noile CNP-uri au fost emise săptămâna trecută, după ce registrele de stare civilă au fost digitalizate. CNP-ul este alcătuit din 13 cifre, structurate în trei părți: semnificativă, secvențială și o cifră de control. Schimbarea apare la codul de județ, care a fost înlocuit cu numărul unic "70" pentru toate CNP-urile, indiferent de locul nașterii sau de domiciliu.

  • Cătălin Giulescu, director DEPABD: CNP-urile generate până în prezent, începând cu finalul anilor '70, permiteau o anumită geolocalizare după locul nașterii. Nu mai avem nevoie de această geolocalizare. 
  • Ana Grigore, reporter Observator: Prima persoană care a beneficiat de un astfel de CNP a fost o fetiță din Buftea, născută săptămâna trecută. Până acum au fost generate 688 de astfel de coduri numerice personale, în orașe precum Oradea, Deva şi Târgoviste. CNP-urile noi nu au fost artibuite doar nou-născuților, ci și celor care și au dobândit cetățenia română în această perioadă.
  • După certificatele de naştere, căsătorie, divorţ sau deces generate digital şi păstrate într-o bază de date, românii aşteaptă și buletinele electronice.
  • Cărțile de identitate electronice există din 2021, însă doar in judeţul Cluj unde au fost implementate printr-un proiect-pilot. Pentru restul oraşelor, termenele au tot fost amânate.

  • Cătălin Giulescu, director DEPABD: Sunt optimist, eu cred că într-un interval cuprins între patru, cinci luni vom emite, iar extinderea va începe cu municipiului București.
  • Primul lot de 300.000 de cipuri necesare buletinelor electronice va ajunge la noi săptămâna viitoare. 

    Andrei Niculae, vicepreședinte ADR: Un buletin electronic va conține, pe lângă datele pe care le avem deja pe buletine, un microcip pe care vor fi stocate, spre exemplu, semnătura electronică a cetăţeanului. Va există și o variantă fără.

    Cartea de identitate electronică va ține loc și de card de sănătate și va putea fi folosită pentru a accesa sistemele online ale instituţiilor statului, transmite observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: cnp evidenţă populaţiei