x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum îți dai seama dacă copilul tău consumă droguri. Medicul Tudor Ciuhodaru: „Este utilizat la adolescenți cu vârsta peste 12 ani”

Cum îți dai seama dacă copilul tău consumă droguri. Medicul Tudor Ciuhodaru: „Este utilizat la adolescenți cu vârsta peste 12 ani”

de Redacția Jurnalul    |    12 Sep 2023   •   15:00
Cum îți dai seama dacă copilul tău consumă droguri. Medicul Tudor Ciuhodaru: „Este utilizat la adolescenți cu vârsta peste 12 ani”

Părinții sunt tot mai îngrijorați de consumul de droguri în rândul adolescenților, astfel că medicul Tudor Ciuhodaru explică la ce trebuie să fie atenți.

Printre cele mai frecvente semne sunt euforia, anxietatea, depresia, somnolența, agitația psihomotirie. De asemenea, medicul atrage atenția că elevii ajung să consume un drog mai puternic decât morfina. Este vorba despre oxicodonă. 

"Atenție părinți și bunici. Cum ştiţi când copilul se droghează cu oxicodonă. (Mic) ghid de toxicologie: ce este, cum este utilizată ca drog, efecte, supradoză, antidot, persistență în organism.

A. Ce este:

1. analgezic narcotic din grupa opiaceelor, cu potențial adictiv, sintetizat din tebaină.

2. este utilizat la adulți şi adolescenți cu vârsta peste 12 ani pentru tratamentul durerilor severe.

3. comercializat sub formă de comprimate cu eliberare prelungită (Substanța activă este clorhidratul de oxicodonă. Fiecare comprimat cu eliberare prelungită conține clorhidrat de oxicodonă anhidru 40 mg/60 mg/80 mg echivalent cu oxicodonă 35,9 mg/53,9 mg/71,8 mg).

B. Cum este folosit? Utilizare recreaţională (ca drog): 

1. Administrată oral, oxicodona este de 1,5-2 ori mai potentă ca morfina (dar sunt utilizate și alte căi de administrare).

2. Se utilizează izolat sau amestecată cu paracetamol, aspirină și ibuprofen.

3. Comercializată pe stradă sub diverse denumiri. Oxy, Oxycotton, OC.

C. Ce efecte are? Intoxicaţia produce modificări:

1. psihocomportamentale: (inițial) euforie, hiperactivitate, agitație psihomotorie, labilitate psihoemoțională, anxietate, (apoi) depresie, somnolență;

2. tulburări de vedere și auz: scăderea dimensiunii pupilare, halucinații;

3. neurologice: tulburări de vorbire, atenție, memorie, concentrare, confuzie, cefalee, amețeli, tulburări de coordonare, tremor, convulsii. astenie, somnolență, comă;

4. cardiorespiratorii: bradicardie (încetinire puls), bradipnee (respirație rară), scăderea tensiunii arteriale, sincopă.

D. Important:

1. Semnele și simptomele apar după consum, sunt reversibile și nu sunt cauzate de o altă afecțiune.

2. Toleranța și dependența se instalează cu ușurință.

3. O doză unică de Oxicodona are efect timp de aproximativ 12 ore.

4. Poate afecta capacitatea de a conduce vehicule și de a folosi utilaje.

5. Medicamentul şi produsele sale de descompunere pot fi detectabile pentru mult mai mult timp. Sânge: 24 de ore, urină: până la 4 zile, salivă: până la 48 de ore.

6. Administrarea comprimatelor rupte, mestecate sau sfărâmate conduce la eliberarea rapidă şi absorbția unei doze de oxicodonă potențial letală.

7. Simptomele de supradozaj pot include somnolență severă, pupile miotice, respirație lentă sau stop respirator.

8. O supradoză poate duce la deces.

9. Asocierea cu alcool sau cu alte medicamente creşte riscul reacţiilor adverse fatale.

10. Tratament resuscitare (ABC) + depurarea toxicului (când e posibil) + antidot (naloxonă).

E. Utilizare medicală:

1. Medicamentul e prescris doar pentru dumneavoastră. 

2. Nu trebuie să-l dați altor persoane.

3. A fost descoperit în 1916 în Germania (ca înlocuitor pentru heroină ce inducea rapid dependență).

Rețineți!!!

Vreau toleranţă zero pentru droguri. Am propus deja un nou demers legislativ ce ne poate proteja faţă de acest flagel. Trei lucruri clare, ușor de pus în practică ce asigură simultan prevenție, educație și pedepse.

Concret, Programul Antidrog prevede trei lucruri clare, esenţiale:

1. Asigurarea educației pentru sănătate în toate instituțiile de învățământ și informarea părinților pentru a recunoaște simptomele consumului de droguri.

2. Beneficiază (toți cei care au nevoie sau părinții care își doresc acest lucru pentru copiii lor) de centre integrate de suport (evaluare, testare, psihologi).

3. Cei vinovați să plătească aspru:

a) Șoferii drogați să fie condamnați la ani grei de pușcărie cu executare (la fel ca la crimă cu premeditare) și nici să nu mai aibă dreptul vreodată la permis. Legea Ciuhodaru a fost depusă de mai multe ori în Parlament.

b) Majorarea pedepselor cu închisoarea pentru traficanți, fără posibilitatea suspendării sau reducerii pedepsei", a scris dr. Tudor Ciuhodaru, pe Facebook.

×