x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social SIUI face nazuri la noile servicii medicale introduse de CNAS, doctorii rămân neplătiți 

SIUI face nazuri la noile servicii medicale introduse de CNAS, doctorii rămân neplătiți 

de Monica Cosac    |    05 Mai 2022   •   07:50
SIUI face nazuri la noile servicii medicale introduse de CNAS, doctorii rămân neplătiți 

După ce au fost lăsați fără bani pentru testările COVID, luna aceasta, medicii de familie s-au trezit că au rămas și fără sumele pe care statul ar fi trebuit să le deconteze pentru noile și mult trâmbițatele servicii diagnostice și terapeutice oferite pacienților începând cu 1 aprilie 2022.

Doctorii spun că s-au săturat să sune în fiecare lună la casele de asigurări cu care au contract să întrebe de ce nu au toți banii cuveniți în cont. 

       „Am lărgit pachetul de servicii acordate de medicii de familie pentru ca pacientul să aibă acces mai facil la tratamente, să nu mai fie obligat să se deplaseze la cabinet pentru a beneficia de un tratament, atunci când starea de sănătate nu îi permite acest lucru”, declara Adela Cojan, președintele interimar al CNAS, pe 1 aprilie, odată cu intrarea în vigoare a noilor norme de aplicare a Contractului Cadru pe care medicii îl semnează cu Casele de Asigurări de Sănătate. Printre serviciile introduse în pachetul de bază acordat în asistența medicală primară, CNAS a menționat: injecții, perfuzii, intervenții de mică chirurgie, administrare medicaţie sub formă de aerosoli, imobilizare entorsă.

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie spune însă că acum, când a venit momentul decontării, noile servicii „sunt respinse la plată de SIUI”. Prin urmare: „Cabinetele de medicina familiei au acordat pacienților aceste servicii fără plată în luna aprilie. Cabinetele nu își pot recupera nici costurile consumabilelor medicale utilizate și nici costul serviciilor, în absența validării serviciilor raportate în SIUI”, precizează FNPMF.

„După 1 mai, noi raportăm serviciile de pe aprilie și colegii care au raportat repede, pe 1-2 mai, au văzut că le-au fost respinse la plată aproape toate serviciile (n.r. - noi). O colegă zicea că a avut un pacient care a avut nevoie de injecții 10 zile și, practic, doar pe prima i-a acceptat-o, ca și când doar prima ar fi gratuită, iar restul... le plătește pacientul?!”, ne-a spus dr. Raluca Zoițanu, președintele FNPMF.

„Azi după-masă în fișierul de erori de raportare am avut toate cele 8 servicii adiționale efectuate (pansamente, test monofilament) respinse pe motiv «Numărul maxim de servicii de prevenție a fost depășit», deși astea nu sunt servicii de prevenție”, scrie un alt medic de familie pe Facebook.

Problema? Un mister și pentru doctori, și pentru CJAS 

Medicii spun că nu au primit nicio explicație de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), însă au aflat „pe surse” că ar fi o nouă bubă în sistemul informatic, același SIUI care a ușurat vistieria statului de circa 124 de milioane de euro fără TVA, în urmă cu 10 ani, dar care continuă să dea rateuri la fiecare pas. 

„Nici cei de la Casele Județene de Asigurări de Sănătate nu știu sigur. Au întrebat și ei la CNAS. (...)  Așa, pe surse, ar fi o greșeală în SIUI. Când s-a transpus textul de lege în filtrele de validare ale SIUI-ului, cineva ar fi greșit acolo și din cauza asta s-au respins la plată... și că o să se rezolve”, a spus, pentru Jurnalul, dr. Raluca Zoițanu, precizând că nu se știe când se va rezolva problema, iar serviciile medicale acordate deja de medicii de familie ar putea rămâne neplătite. 

Potrivit șefei FNPMF, nu toți medicii de familie au făcut acest gen de servicii în luna aprilie, dar „toți cei care au făcut au spus că au primit erori deja”. 

„Nu știm dacă este o problemă legislativă, adică dacă și-au dat seama că au greșit Ordinul cu normele – și, din cauza asta, au tradus așa informatic în SIUI – sau, pur și simplu, la partea de IT s-a greșit, ca în loc să se pună filtru, de exemplu, la o injecție/persoană/zi s-a pus la o injecție/persoană/CNP/lună. Pentru că limitările așa sunt: ai voie să faci un număr de consultații de un anumit tip/CNP/lună”

dr. Raluca Zoițanu, președinte FNPMF

„În fiecare lună constat un furt, o bătaie de joc!”

Pe lângă blocajele inerente ale SIUI, problemele care apar invariabil în platforma informatică a CNAS și, implicit, în cabinetele medicilor de familie ori de câte ori decidenții mai fac câte o modificare legislativă sau mai schimbă câte un Ordin ce fusese deja schimbat cu câteva zile în urmă, îi revoltă pe doctori. 

Mulți medici de familie se plâng pe rețelele de socializare că se simt umiliți și că s-au săturat să sune în fiecare lună la casele de asigurări să întrebe de ce nu li s-au decontat toate serviciile acordate pacienților și îi acuză pe funcționarii CNAS că „nu-s în stare să facă din prima o treabă când implementează ceva” și că „îi doare fix în cot că un întreg sistem este nefuncțional din cauza dezinteresului lor maxim”.

„Mi-e SILĂ ca lunar să sun la casă, să întreb de ce nu am toți banii în cont, sunt sătulă să primesc banii de vaccin COVID după 5 luni, pe motiv că mi-au fost introduse în sistem datele parafei cu un spațiu... deși nu trebuia! M-am săturat să sun la casă și să întreb de ce nu îmi sunt plătite testările... am primit banii abia acum o săptămână, eu testez de la început! În fiecare lună constat un furt, o bătaie de joc!”, scrie pe Facebook unul dintre doctorii revoltați.  

„Cred că ar trebui să sunăm preventiv la CAS de câte ori implementează vreo modificare și să-i întrebăm dacă n-au uitat să modifice și în SIUI”, spune un alt medic de familie.

Sistemul Informatic „sughiță” din nou

FNPMF semnalează, de asemenea, că „SIUI și Sistemul Informatic al Prescripției Electronice au o rată foarte crescută de erori de la începutul lunii mai, astfel încât este foarte mult încetinită verificarea stării de asigurat în timpul consultației și validarea rețetelor compensate și gratuite”. Chiar dacă medicii pot elibera rețete în mod offline, acest lucru produce mai multe neplăceri pacienților când se prezintă cu rețetele în farmacie. „Un exemplu este rețeta offline eliberată pentru 90 de zile, care trebuie cumpărată integral în farmacie, nefiind posibilă fragmentarea lunară”, precizează FNPMF.

 

×