x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Şpaga, o stare de fapt în spitale. “Nu va dispărea”

Şpaga, o stare de fapt în spitale. “Nu va dispărea”

de Monica Cosac    |    06 Mar 2017   •   10:10
Şpaga, o stare de fapt în spitale. “Nu va dispărea”
Sursa foto: KatarzynaBialasiewicz/Getty Images/iStockphoto

“Plicul” nu va dispărea din spitalele din România, doar se vor rări cazurile în care personalul medical va accepta venituri necuvenite, pe măsură ce salariile din sistemul sanitar vor creşte, este de părere unul dintre liderii Sanitas, cel mai mare sindicat din Sănătate.

Şpaga dată de pacienţi cadrelor medicale este “o stare de fapt” pentru care în 27 de ani nu au fost găsite soluţii, a afirmat Viorel Hușanu, președintele SANITAS București, într-un interviu acordat Agerpres, însă este optimist că personalul din spitale se va dezobișnui de această practică, cu condiţia să fie “motivat suficient”.

 

“În 27 de ani nu am găsit soluţii, dar pot bănui că în cazul în care personalul va fi motivat suficient - nu va dispărea această stare de fapt - dar probabil că se va rări, se vor rări cazurile în care medicii, asistenţii, personalul medical în general, vor accepta venituri necuvenite. În acelaşi timp vreau să vă spun că pacienţii - nu că au o vină, vreau să îmi găsesc bine cuvintele - dar pacienţii au împământenit acest sistem”, spune Huşanu.

 

Liderul sindical a dat drept exemplu cazul mamei sale, care s-a gândit că are o boală foarte gravă şi că nu se va mai trezi din operaţie, deoarece medicul care o opera a refuzat să-i primească “plicul”. “Văzând că nici după operaţie, chiar dacă a trecut cu bine de ea, nu a reuşit să îi dea medicului ceea ce voia să îi dea, şi în perioada post-operatorie a stat cu aceeaşi teamă: că are ceva grav şi că nu se va face bine”, a mai povestit preşedintele Sanitas Bucureşti, subliniind că trebuie lucrat şi la gândirea românului.  

 

“Personalul medical, ușor, ușor, prin creșterea veniturilor, se va dezobișnui de această practică, dar trebuie să lucrăm și la pacienți și la gândirea românului de a nu mai da....șpagă. Încet, încet, sper să reușim”  Viorel Hușanu, Sanitas Bucureşti

 

×