În România, în fiecare an sunt depistate peste 10.000 de noi cazuri de cancer de intestin gros şi circa 5.700 de pacienţi pierd lupta cu boala. Deşi această formă de cancer are şanse de vindecare dacă este depistată în stadii incipiente, în lipsa unui program naţional de screening, foarte mulţi pacienţi ajung prea târziu la doctor. În acest context, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a lansat o campanie pentru depistarea cancerului de intestin gros, prin care vor fi oferite gratuit 500 de teste hemocult.
Cancerul intestinului gros (numit și cancer colorectal) este un tip de cancer care poate fi tratat dacă este diagnosticat la timp. Una dintre cele mai simple metode de depistare este testul hemocult, un kit de autotestare care are ca scop identificarea sângerărilor ascunse în scaun. Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a demarat, ieri, o campanie de informare prin care îşi doreşte să tragă un semnal de alarmă privind cancerul intestinului gros și încurajează oamenii să își facă anual această analiză.
„Cei care vor să se testeze pot intra pe site-ul www.invingecancerul.ro pentru a se înscrie în această testare. Avem 500 de teste hemocult pe care le oferim în mod gratuit. Este o mare problemă, pentru că în România în fiecare an sunt depistate peste 10.000 de noi cazuri de cancer de intestin gros şi, din păcate, mai mult de jumătate pierd lupta cu boala, deoarece sunt depistate aceste forme de cancer în stadii avansate acolo unde nu mai există nicio şansă de supravieţuire”, spune Cezar Irimia, preşedintele FABC, precizând că acest test se poate face acasă, în intimitate. „Nu trebuie să mergi, să te expui, şi atunci când acest test dă o valoare pozitivă, trebuie să te adresezi medicului de familie”, a mai precizat Irimia.
Tulburările ale tranzitului intestinal (constipaţie sau diaree), sângerările în scaun, senzaţia de balonare, anemia, starea de oboseală și slăbiciune neexplicată, dureri ale abdomenului sau la nivel rectal/anal se numără printre simptomele acestui tip de cancer. Cauzele cancerului de colon nu sunt cunoscute, însă principalii factori de risc sunt: genetici (antecedente în familie), vârsta (90% dintre cazuri apar la pacienţii de peste 50 de ani), fumatul (creşte de 2,5 ori riscul de apariţie a adenoamelor), consumul de alcool, bolile inflamatorii intestinale (colita ulcerativă şi boala Crohn cresc riscul de cancer intestinal de 4 până la 20 de ori).
Medicii spun că schimbarea modului de viaţă - inclusiv renunţarea la fumat şi la alcool – este foarte importantă în scăderea incidenţei cancerului de colon. „Carnea roşie şi carnea procesată, asociată cu o serie de ingrediente, aditivi se pare că reprezintă o cauză importantă în apariţia cancerului. Apropo de stilul de viaţă, nu uitaţi de mişcare: 30 de minute de exerciţii în fiecare zi sunt foarte bune. Bineînţeles, stresul este foarte important şi, cât puteţi, faceţi abstracţie de el!”, recomandă medicul Adina Croitoru, oncolog la Institutul Fundeni.
„Cancerul colonului este de multe ori asimptomatic până în stadii avansate. Cu cât este diagnosticat mai precoce, cu atât șansele de vindecare cresc. De aceea, este foarte important ca oamenii să vină la medic, să nu se teamă. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!”, spune medicul oncolog Adina Croitoru.