x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Tinerii, o prioritate în redresarea post-criză

Tinerii, o prioritate în redresarea post-criză

de L. Budin    |    03 Dec 2020   •   10:14
 Tinerii, o prioritate în redresarea post-criză

Pentru a reduce impactul socio-economic al pandemiei, Comisia Europeană a propus Mecanismul de redresare şi rezilienţă – un instrument financiar cu un buget de peste 600 miliarde de euro, care va fi distribuit sub formă de granturi şi împrumuturi. Consiliul Tineretului din România (CTR) şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) cer ca 7% din această sumă să fie alocată tinerilor şi copiilor. 

 

Mecanismul oferă sprijin financiar pentru investițiile și reformele publice în domeniul coeziunii, al sustenabilității și al digitalizării, iar statele UE beneficiare au obligația de a elabora planuri naţionale de redresare și reziliență. „Cu atât mai mult cu cât ne referim şi la împrumuturi, este imperios ca în centrul politicilor publice europene să se afle tinerii, cei care vor acoperi în viitor cheltuielile prezentului”, spun, într-un comunicat, reprezentanţii ANOSR şi CTR. 

 

Nu doar beneficiari

„Tinerii şi studenţii nu pot fi simpli beneficiari, dacă vrem ca finanţările europene să aibă impactul real dorit, ci aceştia trebuie implicaţi în procesul decizional printr-un cadru legislativ adecvat, care să le asigure participarea efectivă”, se spune în comunicat. 

Tinerii şi studenţii s-au mobilizat încă de la izbucnirea pandemiei, de aceea ar trebui să fie în prim-planul măsurilor de redresare, reprezentând viitoarea generaţie de cetăţeni europeni, se mai subliniază în document. 

 

CTR şi ANOSR militează pentru o alocare a fondurilor bazată pe nevoile reale ale comunităţii şi pe prioritizarea investiţiei în educaţie şi în tineri. 



 

×