x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Tradiții și superstiții în luna Mai

Tradiții și superstiții în luna Mai

09 Mai 2019   •   18:30
Tradiții și superstiții în luna Mai

Denumită popular „Florar” ori „Frunzar”, luna mai a dat naștere de-a lungul timpului la nenumărate mituri și legende. Este o perioadă în care natura explodează în mii de culori, încep muncile câmpului și se strâng turmele de vite. În unele zone din țară acum este timpul când se face „măsura” oilor, odată cu formarea stânelor și cu deplasarea turmelor în regiunea pășunatului de vară.

Dar cea mai răspândită superstiție este legată de căsătorii. Se spune că acestea nu vor rezista în timp dacă mirii își fac jurămintele în fața altarului în această lună pentru că, așa cum se scutură petalele florilor de mai, așa se vor destrăma și căsniciile.

Vinul rămas de anul trecut trebuie scos din butoaie și amestecat cu pelin, fiindcă altfel se strică. Tradiția spune că dacă bei din acesta vei fi ferit de boli tot anul.

Dacă va bate vânt puternic, înseamnă că vara nu va fi prea însorită, iar grânele nu se vor coace. Este motivul pentru care semnele bune sunt date de zilele calme, liniștite și însorite.

Totuși, în cazul în care plouă mult în această lună recoltele de grâu și porumb vor fi bogate și iarba va crește mare, fapt benefic pentru animale.  Dacă în serile de mai apare roua și este frig atunci se va face mult vin.

Ovăzul, porumbul și meiul trebuie semănate până pe 21 mai, fiindcă după această dată tot ce se cultivă, se va usca.

În cazul în care în luna aprilie nu a brumat ori n-a dat înghețul există șanse mari să se întâmple acest lucru în mai.

Furtunile cu fulgere și tunete prevestesc un an roditor. Dacă în mai este vreme ploioasă, în luna iunie va fi secetă.

 

Sărbători importante

Ziua Sfântului Gherman, patronul grindinii, este pe 12 mai și se serbează mai ales de agricultori și de crescătorii de animale. Sfinții Împărați Constantin și Elena este pe 21 mai și se crede că în această zi păsările își învață puii să zboare. Celebrată încă din secolul al IV-lea, Înălțarea Domnului este una dintre cele mai importante sărbători creștine. În aceeași zi sunt comemorați și eroii neamului românesc.În acest an va avea loc pe 30 mai.

 

×