x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Garry Kasparov: Vladimir Putin este un dictator brutal care încearcă să elimine orice amenințare la adresa domniei sale

Garry Kasparov: Vladimir Putin este un dictator brutal care încearcă să elimine orice amenințare la adresa domniei sale

de Redacția Jurnalul    |    02 Iul 2024   •   20:15
Garry Kasparov: Vladimir Putin este un dictator brutal care încearcă să elimine orice amenințare la adresa domniei sale
Sursa foto: Antena 3 CNN

Garry Kasparov, marele campion de șah și un vehement critic al președintelui rus Vladimir Putin, continuă să viziteze România, considerând-o o țară sigură, în ciuda faptului că Rusia a emis un mandat de arestare pe numele său. Totuși, Kasparov evită să călătorească la Budapesta sau Viena din motive de securitate. Aflat la Marele Turneu Internațional de Șah din România, Kasparov a discutat despre planurile lui Putin și a criticat dur liderii occidentali pentru lașitatea lor. De asemenea, el a calificat drept "o rușine" ambii candidați la președinția SUA, exprimându-și opinia că America, cea mai mare putere mondială, traversează acum o criză profundă.

Domnule Kasparov, Rusia a emis un mandat de arestare pe numele dumneavoastră.

Probabil două.”

Două deja?

„Probabil două, dar nu știu.”

De ce se teme Putin atât de mult de dumneavoastră?

„Nu sunt singurul. Numărul mandatelor de arestare emise pe numele prietenilor mei continuă să crească în fiecare zi. Unii dintre prietenii și colegii noștri sunt în închisoare în Rusia și, după cum știți, unii dintre cei mai proeminenți sunt uciși, precum Boris Nemțov sau Aleksei Navalnîi. Vladimir Putin este un dictator brutal care încearcă să elimine orice amenințare la adresa domniei sale. Și, evident, oameni ca mine sau Mihail Hodorkovski, și din nou este o listă lungă, ei reprezintă alternativa la Vladimir Putin.

Având aceste ordine emise, nu am avut de ales decât să îmi limitez harta de călătorii la foarte puține țări unde cred că amenințările și ordinele lui Vladimir Putin nu sunt respectate. România, desigur, este una dintre ele.”

 

Aşadar, considerați că România este o ţară sigură.

„Majoritatea țărilor europene. Deci nu m-aș duce în Ungaria, de exemplu, foarte clar. Nu m-aș duce, probabil, la Viena. Deci, da, există oraşe şi ţări care trebuie evitate pentru că știm că Putin are un record de eliminare a oponenților săi și, din păcate, chiar și în Europa există locuri în care autoritățile locale nu iau o poziție fermă împotriva sabotajului rusesc.”

Vedem că Putin a semnat un pact de apărare cu Kim Jong Un și există posibilitatea ca Coreea de Nord să desfășoare trupe în Ucraina. Ce ar înseamna acest lucru?

„Înseamnă că Putin are nevoie de soldați și nu vrea să folosească sau să mobilizeze rușii din Moscova și Sankt Petersburg. El încă păstrează marile orașe rusești.”

 

Dar care ar fi consecințele? Vorbim de implicarea unui alt stat.

„Și ce dacă?”

Adică, ar trebui să existe un răspuns din partea Occidentului.

„Mă întrebați pe mine? Întrebați-i pe ei.

Aceasta este, din nou, dezvoltarea naturală. Războiul se răspândește pentru că Occidentul nu a făcut nimic semnificativ pentru a opri războiul chiar de la început. Planurile lui Putin de a ataca țările vecine nu sunt secrete. El a atacat prima dată Georgia în 2008, în 2014 a făcut-o cu Crimeea şi care a fost răspunsul occidentului? Nimic! Ce a făcut Obama? Nimic! Ce a făcut Merkel? Nimic!

Chiar și după 2022, o invazie la scară largă în 24 februarie, lumea liberă condusă de America a ratat atât de multe oportunități de a ajuta Ucraina să câștige războiul. Şi nu ar trebui să fiți surprinși că Putin împinge războiul în alte părți ale globului. Vedeți deja evenimentele tragice din Orientul Mijlociu. Vedeți acțiunile agresive ale lui Maduro în Venezuela. Și aflând că sute de mii de soldați nord-coreeni vor apărea în Ucraina, nu este surprinzător.”

Vedem această tablă de șah. Dacă l-am avea pe Putin în această parte şi de cealaltă i-am avea pe liderii occidentali, cum ar arăta tabla de șah?

„Problema este că nu este șah. Problema este că el joacă... Da, joacă alte jocuri, cum ar fi pokerul. El blufează. În șah, avem reguli. Și eu știu exact. (...) Avem piese, reguli, resurse care pot fi folosite împotriva noastră. Nu e același lucru. Și apropo, la şah se începe cu șanse egale pentru ambele părți.

Astăzi, Rusia nu se compară cu lumea liberă. Adică, când te uiți la economie, la arme care, de exemplu, adună praf în depozitele americane. Totul este disponibil. Pentru a oferi Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a câștiga, este doar o chestiune de voință politică. Sunt mii de tancuri și avioane militare pe care America le păstrează în depozite, care nu fac nimic.”

Vor fi alegeri în SUA. Am văzut prima dezbatere prezidențială. Care este părerea dumneavoastră despre ea?

„Este o rușine. Vă puteți uita la Twitter-ul meu. Este o rușine absolută. Am crescut într-o lume în care America era acolo ca un factor decisiv al politicii globale. America, democrații, republicanii, oricine era la vârf, transmitea întotdeauna lumii forță și integritate. Ceea ce am văzut acum câteva zile a fost corupție și slăbiciune. Adică, oferind această alegere Americii, este cea mai bună demonstrație a eșecului sistemului politic. Dacă acesta este cel mai bun lucru pe care aceste două partide îl pot oferi, sistemul trebuie să fie schimbat.

Cred că mesajul pe care l-au primit de la publicul american nu le-a lăsat democraților nicio altă opțiune decât să caute un înlocuitor. Nu știu ce vor face republicanii, pentru că eu cred că orice democrat generic îl va învinge pe Donald Trump. Dar simplul fapt că am ajuns în acest punct, în care lumea a râs de aceste dezbateri, arată o criză.”

Sursa Antena 3 CNN

×