x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Trei tehnici de vaccinare doar pe hârtie 

Trei tehnici de vaccinare doar pe hârtie 

de Diana Scarlat    |    06 Mai 2021   •   07:20
Trei tehnici de vaccinare doar pe hârtie 

Șabloanele și formele fără fond importate și aplicate aberant în țara noastră creează reacții de respingere din partea societății românești. În această categorie de măsuri introduse în legislație fără a ține cont de specificul local se încadrează și noile norme pentru participarea la evenimentele private sau la cursuri în baza dovezii vaccinării. Am identificat cel puțin zece metode de sfidare a acestor reguli, la care autoritățile din țara noastră nu s-au gândit.

 

Sfidarea regulilor aberante sau discriminatorii poate fi considerată firească pentru societatea românească, după cinci decenii de regim totalitar. Cei care nu înțeleg de ce românii sunt predispuși la a respinge ceea ce este impus împotriva voinței lor, cum sunt și restricțiile din pandemie sau vaccinarea, nu înțeleg mecanismul psihologic de apărare a libertăților individuale, exersat în comunism. Poporul român este deja „vaccinat” în lupta cu restricțiile din anii dictaturii, deci este reticent și inventiv, predispus la a nu respecta reguli și la a găsi modalități de ocolire a tuturor restricțiilor. Astfel s-au născut și ideile de falsificare a certificatelor de vaccinare care vor fi necesare pentru participarea la evenimente, inclusiv la cele private. Cum o astfel de decizie a autorităților încalcă mai multe articole din Constituția României și mai multe legi privind drepturi și libertăți individuale, mulți dintre românii care deja s-au gândit la încălcarea legilor discriminatorii nu își fac probleme de ordin moral.

 

Scenarii posibile

Scenariul 1: Certificatul de vaccinare nu poate fi verificat decât de autorități, în corelație cu actele de identitate. Un angajat al unui restaurant nu are voie, din punct de vedere legal, să legitimeze clienții. Pentru procesarea datelor personale este nevoie de persoane acreditate pe GDPR, ceea ce ar fi imposibil pentru fiecare restaurant, terasă sau bodegă de cartier. Cu atât mai mult pentru cârciumile din mediul rural – adică 85% din suprafața României, unde se concentrează peste 45% din populația țării. În lipsa personalului calificat sau a prezenței autorităților la toate nunțile, botezurile, cumetriile, onomasticile, zilele de naștere sau majoratele de peste an, este imposibil de aplicat regula impusă de Executiv – respectiv participarea doar a persoanelor vaccinate la evenimentele private. În acest caz se poate prezenta un certificat împrumutat.

 

Scenariul 2: Pentru cazul în care controalele sunt făcute de Poliție, faptul că aceste certificate de vaccinare nu au elemente de siguranță le face ușor de falsificat, chiar și de un copil, nu neapărat în Photoshop, ci chiar în programe rudimentare, la îndemâna tuturor, precum Paint. La fel de ușor se poate falsifica și un certificat care poate fi prezentat în format electronic.

 

Scenariul 3: Certificatele de vaccinare pot fi obținute și în original, fără a face vaccinarea. În momentul în care s-a transferat vaccinarea către medicii de familie, pacientul este singur cu medicul și cu un asistent al acestuia, deci nu există martori care să ateste că vaccinul s-a făcut sau nu, înainte de emiterea certificatului.

 

Presupunând prin absurd că cineva ar vrea să verifice semnele vaccinului, se poate administra orice alt vaccin care să lase același tip de cicatrice pe braț.

 

Dacă cineva ar dori să verifice veridicitatea vaccinului, acolo unde există suspiciuni de fraudă, acest lucru nu este posibil, tocmai pentru că s-a dovedit deja că în urma aceluiași tip de vaccin unele persoane dezvoltă anticorpi, iar altele nu. Cât timp toate vaccinurile sunt încă în perioada de testare, nu se poate demonstra în niciun fel că o persoană fără anticorpi a fost sau nu vaccinată. 

 

Omisiuni absurde 

Conform raportării oficiale, numărul pacienților declarați vindecați de COVID ajunsese ieri la 1.002.985. În cazul multora dintre ei, care au dezvoltat anticorpi, nici nu se mai justifică vaccinarea, dar Executivul nu i-a luat în calcul, generând o situație gravă de discriminare.

 

Guvernul nu a luat în calcul nici faptul că atunci când organizatorul unui eveniment este mireasa, mirele, socrii sau sărbătoritul, tot ei sunt și cei care ar trebui să verifice stadiul vaccinării propriilor invitați. Este greu de crezut că își vor ține la poartă invitații, în lipsa certificatului de vaccinare, la fel cum e greu de crezut că va ajunge poliția la fiecare eveniment de acest fel, pentru a legitima nuntașii, verificând cu atenție fiecare certificat de vaccinare – eventual și fără mandat.      

 

În legătură cu eliminarea purtării măștii doar pentru persoanele vaccinate există aceleași probleme: este imposibil ca absolut toți cetăținii să fie verificați de polițiști, pe stradă, pe plajă, la munte sau în apă, pe bicicletă sau pe trotinetă, la fotbal, miuță, volei sau badminton, unde ar trebui să aibă în permanență actul de identitate și certificatul de vaccinare.

×
Subiecte în articol: vaccin anti covid-19 medic de familie