La 26 noiembrie va fi inaugurat lângă localitatea rusă Krasnodar al doilea cimitir militar românesc din Rusia. Aici vor odihni osemintele ostaşilor români care au luptat în inima Caucazului, alături de nemţi, în al Doilea Război Mondial. Până în prezent, nicio delegaţie oficială a României nu şi-a anunţat participarea la acest eveniment.
Cimitirul se află în localitatea rusă Apşeronsk, situată la 200 de km de Krasnodar. Primul cimitir al militarilor români de pe teritoriul rus a fost inaugurat la 25 octombrie 2015, în localitatea Rossoşka din regiunea Volgograd, în cadrul unei ceremonii oficiale la care au participat reprezentanţi ai României şi ai Federaţiei Ruse.
Strângerea osemintelor militarilor români şi reînhumarea lor Apşeronsk sunt rezultatul eforturilor autorităţilor germane care au extins căutările soldaţilor nemţi căzuţi în al Doilea Război Mondial până în Caucaz-Guban. În 1942, armata germană s-a împărţit în două, una dintre ele mergând în sud, spre Caucaz. Unităţi de cavalerie şi de vânători de munte ale Armatei Române au însoţit trupele germane. O parte dintre acestea au mers în inima Caucazului, la Nalcik, localitatea cea mai îndepărtată în care a ajuns vreodată Armata Română în istoria ei. După căderea Stalingradului, nemţii au hotărât să se retragă. Şi Armata Română, împreună cu cea germană, s-a retras pas cu pas timp de 8 luni, ţinându-i în loc pe ruşi. Confruntările au făcut victime atât în rândul nemţilor, cât şi al românilor, care au fost înmormântate în cimitire de campanie din Guban şi Caucaz. Cu timpul, aceste cimitire au fost distruse la suprafaţă, dar căutările au scos la lumină zeci de mii de rămăşiţe ale militarilor români şi nemţi. Ambasadorul român la Moscova, Vasile Soare, a reuşit să obţină o fâşie de pământ lângă cimitirul militar nemţesc, inaugurat deja la Apşeronsk, în care să fie reînhumate osemintele ostaşilor români, puse în saci, pe măsură ce au fost descoperite.
Deşi campania armatei române în Caucaz reprezintă un eveniment istoric şi este mai puţin cunoscută comparativ cu Stalingradul, nicio delegaţie oficială de la Bucureşti nu şi-a anunţat prezenţa la inaugurarea cimitirului din Apşeronsk. Scriitorul şi publicistul Ion Cristoiu a fost invitat şi va participa la acest eveniment. “Din partea României, prezenţa este un dezastru. Ambasadorul Soare ne-a trimis invitaţii, dar eu la această oră, deşi mai sunt câteva zile, habar nu am cine merge din România. Normal era să fie o delegaţie oficială, cel puţin ca la Stalingrad. Fiecare merge pe cont propriu, pe baza unei invitaţii, şi nu mai e vorba despre nicio delegaţie oficială. Cred că reprezentarea se va limita la o delegaţie a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor şi la ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare. În anul Centenarului, normal era să meargă o delegaţie oficială, şi de la Administraţia Prezidenţială, şi de la Guvern, şi de la Parlament, partide politice”, a declarat pentru Jurnalul Ion Cristoiu.
Pe măsură ce dezgropau rămăşiţele soldaţilor germani, nemţii au dat şi peste oseminte ale ostaşilor români, îngropaţi la comun. Cum numărul rămăşiţelor militarilor români creştea şi erau puse în saci, germanii au făcut presiuni asupra României să-şi facă propriul cimitir. Aşa a apărut şi a fost inaugurat primul cimitir militar românesc din Rusia.