x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Un nou scandal în Sănătate: vaccinuri pentru copii aproape expirate

Un nou scandal în Sănătate: vaccinuri pentru copii aproape expirate

de Mariana Zaharia    |    16 Aug 2018   •   09:33
Un nou scandal în Sănătate: vaccinuri pentru copii aproape expirate
Sursa foto: Karina Knapek

Medicii de familie din Argeș sunt extrem de nemulțumiți de decizia Ministerului Sănătății de a trimite în teritoriu, în toiul verii, vaccinuri care expiră peste treizeci de zile. Revoltați, doctorii au cerut explicații Direcției de Sănătate Publică (DSP) pentru că, spun ei, toate dozele sunt destinate copiilor ce urmează să intre în clasa întâi, însă cei mai mulți sunt plecați în vacanță. Mai mult, medicii se tem că părinţii nu vor accepta să le administreze celor mici aceste vaccinuri şi acuză Ministerul Sănătății că vrea doar să scape de ser.   

Vaccinul tetravalent, căci despre acesta este vorba, expiră la 30 septembrie, însă ar trebui administrat până pe 10 septembrie astfel încât toți elevii de clasa întâi să îl aibă la începutul anului școlar. În aceste condiții, mulți medici au spus că vor refuza să îl ridice până nu vor avea confimarea părinților că își aduc copiii la timp și că sunt de acord să le fie administrat serul.

Dozele, redistribuite din alte județe

Tetraxim este vaccinul care ar trebui administrat copiilor de peste 6 ani și trebuie să îi protejeze împotriva rujeolei, hepatitei și a altor maladii grave și transmisibile. Este și motivul pentru care există în schema de vaccinări a Ministerului recomandarea ca el să fie administrat celor care intră în clasa întâi, adică vor face parte dintr-o comunitate mare. Inexistent până acum în multe locuri, vaccinul tetravalent a apărut și în Argeș la cererea Ministerului Sănătății, redistribuit din alte județe care nu l-au folosit. Date cu indicația să fie administrate cât mai rapid, mai mulți medici au refuzat să le ridice și să le expire lor în cabinete, iar justificarea este acea că au încercat să contacteze mai mulți părinți și sunt plecați.

„Am  reușit să aflăm, pe surse, că sunt vaccinuri venite din alte județe, dar trebuiau aduse la începutul verii, nu acum, când mai avem la dispoziție două săptămâni. Apoi mai e un aspect. Părinții vin și întreabă când expiră. În mod normal, dozele noastre de oricare dintre vaccinuri erau valabile un an. Cum să îi conving că e în regulă?”, ne-a spus un medic de familie argeșean a cărui identitate o vom proteja din motive lesne de înțeles.

În concediu nu sunt doar părinții, ci și toată conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Argeș. Le țin locul diverși șefi de servicii, care ne-au spus că ei doar fac ceea ce li s-a cerut de la Minister.

La 1 august, ministrul Sorina Pintea anunța că în țară sunt 80.000 de doze de vaccin tetravalent ce nu au fost folosite și că vrea să știe cum s-a ajuns în situația ca ele să fie aproape de expirare. Se pare că unii funcţionari din Minister au găsit repede soluția să scape de doze: să fie trimise în locurile în care nu existau. În practică, nimeni nu știe dacă pot exista sau nu alte reacții adverse, altele decât cele uşoare, comune şi cunoscute deja (febră moderată, oboseală, reacții locale: durere, umflare, roșeață) şi nu au certitudinea că au fost “plimbate” dintr-un colţ al ţării, în altul, în condiţii corespunzătoare.

„Dacă îmi va veni o mamă pe 28 septembrie, să zicem. Pot să risc? Ni le dau ca să le scadă de la ei pentru că e vorba de bani publici și aruncă pisica moartă la noi, să rămânem noi cu ele”, medic de familie, Argeş

 

 

 

×
Subiecte în articol: imunizare copii vaccinuri expirate