x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Violența domestică: Peste 400 de femei au fost omorâte în ultimii 8 ani de un membru de familie

Violența domestică: Peste 400 de femei au fost omorâte în ultimii 8 ani de un membru de familie

25 Noi 2021   •   10:25
Violența domestică: Peste 400 de femei au fost omorâte în ultimii 8 ani de un membru de familie

Peste 400 de femei și fete au fost omorâte în ultimii 8 ani de către un membru de familie, atrag atenția ONG-urile din Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor.

Totodată, actele de violență în familie au crescut în contextul pandemiei de COVID-19.

"În unele cazuri intervenţia autorităţilor are loc prea târziu. În ultimii 8 ani, un număr de 426 de femei şi fete au fost ucise de un membru de familie, conform datelor IGPR. Alte mii de fete şi femei au suferit traume fizice, psihice sau sexuale şi numai o parte au făcut sesizări către autorităţi. Amintim că un număr semnificativ de acte de violenţă de gen rămân neraportate, din motive de ruşine, frică, stigmatizare, dependenţă economică, lipsa sprijinului familial şi neîncrederea în autorităţi", arată comunicatul.

Violența domestică înseamnă și hărțuire sexuală, viol, avort forțat, exploatare sexuală, trafic de persoane, căsătorie oblgatorie, pornografie, urmărire. 

"Mentalităţile care persistă în multe unităţi de poliţie, procuratură, instanţe de judecată, servicii sociale şi alte servicii publice blochează accesul femeilor la protecţia de care au nevoie. Situaţia este cu mult îngreunată în cazul femeilor de etnie romă, LBTQ, migrante, fără venituri, cu dizabilităţi fizice sau mentale, din mediul rural şi oraşe mici, precum şi pentru alte categorii vulnerabile", transmite organzațiile.

Totodată, se cere alocarea de fonduri bugetare pentru finanţarea de servicii pentru victiime, respectiv adăpost, consiliere juridică, psihologică, orientare profesională, dar şi consiliere psihologică pentru agresori. 
"Intervenţiile poliţiei trebuie îmbunătăţite pentru a reduce cât mai mult numărul de ordine de protecţie încălcate şi, astfel, pentru a elimina riscul de ucidere sau vătămare a femeilor. În acest sens, dorim urgentarea procedurilor pentru introducerea brăţărilor electronice de monitorizare a agresorilor, concomitent cu identificarea modalităţilor practice de descurajare a comiterii de noi agresiuni de către cei împotriva cărora s-au emis ordine de protecţie".

 

×
Subiecte în articol: violenta in familie omor femei